Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

25

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς διατηρούνται οι μπανάνες: Τα κόλπα που ξέρουν οι “παλιές”
PLUS

Πώς διατηρούνται οι μπανάνες: Τα κόλπα που ξέρουν οι “παλιές”

Πώς διατηρούνται οι μπανάνες: Μερικά εύκολα και γρήγορα κόλπα για να απολαύσουμε περισσότερο το αγαπημένο μας φρούτο.

Οι μπανάνες μπορούν να ωριμάσουν απίστευτα γρήγορα. Ευτυχώς, οι υπερβολικά ώριμες μπανάνες μπορεί να χρησιμεύσουν για νόστιμες συνταγές όπως το δημοφιλές ψωμί μπανάνας (banana bread). Ομως, αν επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις μπανάνες, θα πρέπει να τις αγοράσουμε όταν η φλούδα τους έχει ακόμα πράσινο χρώμα, να τις διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή και πιο χαμηλή θερμοκρασία και να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

Να τυλίξουμε το κοτσάνι με πλαστική μεμβράνη

Οι μπανάνες απελευθερώνουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο επιταχύνει την διαδικασία ωρίμανσης, από τα κοτσάνια. Το τύλιγμα του κοτσανιού κάθε φρούτου σε πλαστική μεμβράνη, επιβραδύνει κατά πολύ την απελευθέρωση αιθυλενίου.

yellow banana fruit on brown wooden bowl
Να κρεμάσουμε τις μπανάνες από ένα άγκιστρο

Αυτό αποτρέπει το «μαύρισμα» της μπανάνας και επιτρέπει τη ροή οξυγόνου γύρω από τις μπανάνες, γεγονός που εμποδίζει την συγκέντρωση αερίου αιθυλενίου γύρω από τον καρπό.

Να απομονώσουμε τις μπανάνες από τα άλλα φρούτα

Θα πρέπει να αποθηκεύσουμε τις άγουρες μπανάνες μακριά από άλλα φρούτα όπως το αβοκάντο, τα μήλα, τα αχλάδια και τις ντομάτες, τα οποία παράγουν επίσης αιθυλένιο. Όταν αποθηκεύονται όλα μαζί, αυτά τα φρούτα ωριμάζουν και σαπίζουν γρήγορα.

yellow banana fruit on brown wooden chopping board
Οταν είναι ώριμες, ας αποθηκεύσουμε τις μπανάνες στο ψυγείο

Η φλούδα μπορεί να αποκτήσει καφέ χρώμα, αλλά χάρη στη δροσερή θερμοκρασία του ψυγείου μας, το εσωτερικό της μπανάνας θα εξακολουθεί να τρώγεται για μερικές ημέρες.

Να επικαλύψουμε τα κομμάτια της μπανάνας με λίγο χυμό εσπεριδοειδών

Η επικάλυψη των κομματιών μπανάνας με λίγο χυμό εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι ή πορτοκάλι, θα τα διατηρήσει φρέσκα για περισσότερο καιρό. Στη συνέχεια αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποθηκεύσουμε τα κομμάτια μπανάνας στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο, ώστε να τα σερβίρουμε αργότερα.

yellow banana fruit on brown wooden table
Πηγή: Mental Floss

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις