Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εσθονία επιστράτευση: Νέος συναγερμός
ΚΟΣΜΟΣ

Εσθονία επιστράτευση: Νέος συναγερμός

Εσθονία επιστράτευση: Σκοπός της άσκησης είναι να δοκιμαστεί η αλυσίδα της διοίκησης από τις αποφάσεις στην πράξη

Η κυβέρνηση της Εσθονίας κάλεσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2.861 εφέδρους της χώρας για την άσκηση αμυντικής ετοιμότητας, Quill 2022, ενώ σε διάγγελμα προχώρησε η πρωθυπουργός της χώρας. Η άσκηση έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να κινητοποιήσει 300.000 στρατιώτες για πόλεμο στην Ουκρανία. Η Εσθονία καλεί 2.861 εφέδρους του πεζικού, της αεράμυνας και της 42ης βορειοανατολικής εδαφικής αμυντικής περιφέρειας. «Οι έφεδροι των οποίων οι μονάδες καλούνται στην άσκηση αμυντικής ετοιμότητας πρέπει να παρουσιαστούν αμέσως στο καθορισμένο σημείο συγκέντρωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

«Σκοπός της άσκησης ετοιμότητας είναι η εξάσκηση στη λειτουργία του εφεδρικού στρατού. Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την ασφάλεια της Εσθονίας. Η άσκηση διεξάγεται σε ετήσια βάση με απόφαση της κυβέρνησης και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των συμμετεχόντων. Το εσθονικό αμυντικό μοντέλο που βασίζεται στην εφεδρεία απαιτεί από τους εφέδρους να είναι πάντα έτοιμοι να αντιδρούν και να συμμετέχουν σε ασκήσεις» σημειώνεται, επίσης, στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Εσθονία: Σκοπός της άσκησης είναι να δοκιμαστεί η αλυσίδα της διοίκησης από τις αποφάσεις στην πράξη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος σκοπός της άσκησης είναι να δοκιμαστεί η εθνική αλυσίδα διοίκησης -από τις κυβερνητικές αποφάσεις μέχρι την ετοιμότητα μάχης συγκεκριμένων μονάδων στη δομή ταχείας αντίδρασης. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Οι Εσθονικές Δυνάμεις Άμυνας έχουν 7.200 ενεργό προσωπικό και 30.000 έφεδρους. Συνολικά, οι Εσθονικές Δυνάμεις Άμυνας αποτελούνται από περίπου 230.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο κινητοποίησης.

Κάγια Κάλας: Η Ρωσία επιχειρεί να διχάσει τις κοινωνίες του ελεύθερου κόσμου

Σε διάγγελμα προχώρησε η πρωθυπουργός της Εσθονίας το βράδυ της Πέμπτης. «Η Εσθονία είναι και θα παραμείνει προστατευμένη», δήλωσε η Κάγια Κάλλας, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση κάλεσε σε επιστράτευση πάνω από 2.800 εφέδρους. «Απευθύνομαι σε εσάς γιατί τις τελευταίες μέρες έφεραν νέα από το μέτωπο της ασφάλειας που έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία στον κόσμο. Και πιστεύω ότι σε περιόδους αγωνίας για τον κόσμο είναι απαραίτητο να μιλάμε ειλικρινά για αυτά τα θέματα», είπε ξεκινώντας το διάγγελμά της η Κάλας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα «ψευδή», όπως τα χαρακτήρισε, δημοψηφίσματα που οργανώνει η Ρωσία με στόχο την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας.

«Αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να πουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αμυντικός πόλεμος. Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά όπλα και κήρυξε επιστράτευση. Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός, και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Επί του παρόντος δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή κατά της Εσθονίας και δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε», τόνισε η πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση αποφάσισε να καλέσει εφέδρους σε επιστράτευση καθώς τέτοιες ασκήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και σίγουρα θα συνεχίσουν να γίνονται. «Αυτό σημαίνει αμυντική ικανότητα, ετοιμότητα και σιγουριά ότι, σε περίπτωση κρίσης, ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Έχουμε μια ικανή αμυντική δύναμη, διάθεση για άμυνα και εξοπλισμό παγκόσμιας κλάσης. Οργανώνουμε ασκήσεις για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ», τόνισε.

‘Η Εσθονία είναι και θα παραμείνει προστατευμένη’

«Η κινητοποίηση που ανακοινώθηκε στη Ρωσία δεν άλλαξε την αντίληψή μας για την απειλή εναντίον της χώρας μας. Η Εσθονία είναι και θα παραμείνει προστατευμένη. Μπορούμε όλοι να προχωρήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες ειρηνικά, γνωρίζοντας ότι η Εσθονία προστατεύεται από τις αμυντικές της δυνάμεις, τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η Ρωσία θέλει να διχάσει τις κοινωνίες του ελεύθερου κόσμου. Το Κρεμλίνο θέλει να μας ασκήσει πίεση με τις τιμές της ενέργειας, κυβερνοεπιθέσεις και προπαγάνδα, αλλά μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η καλύτερη άμυνα είναι ότι δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεαστεί.

Πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η Ρωσία μπορεί να αποσυνδέσει την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία από το ηλεκτρικό τους δίκτυο. Παρόλο που η Εσθονία προετοιμάζεται εδώ και χρόνια για έκτακτη αποσύνδεση από το ρωσικό ηλεκτρικό σύστημα, ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν προσωρινά προβλήματα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ήταν σοφό να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές διακοπές ρεύματος σε δημόσιες υπηρεσίες, εταιρείες και νοικοκυριά. Σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε πώς να αντιμετωπίσετε μια διακοπή ρεύματος», πρότεινε, μεταξύ άλλων, η Κάγια Κάλας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις