Παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Δεμίρης: “Νόμιμη η επισύνδεση”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Δεμίρης: “Νόμιμη η επισύνδεση”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Δεμίρης: Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ

20.09.2022 | 18:28

Τη νομιμότητα της επισύνδεσης στον Νίκο Ανδρουλάκη επιβεβαίωσε στην Eξεταστική Eπιτροπή της Βουλής και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης τόνισε πως η διαδικασία τηρήθηκε απόλυτα σε όλα τα επίπεδα. Ξεκίνησε δηλαδή από εκεί που έπρεπε, έφτασε στο σημείο που έπρεπε να φτάσει, και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί. Το ίδιο επισήμανε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και για την επισύνδεση στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δεμίρης εκτίμησε πως ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να ενημερωθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην παρακολούθησή του, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δημόσια.

Ο κ. Δεμίρης αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, και στον φάκελο της υπόθεσης του Ανδρουλάκη. Παρότι δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, επικαλούμενος το απόρρητο, σημείωσε πως η καταστροφή των ψηφιακών αρχείων είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που επί των ημερών του ωστόσο έχει σταματήσει. Εκτίμησε δε πως η επισύνδεση δεν περιείχε κάτι, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει πια το αρχείο Ανδρουλάκη.

Η Υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό

Ο διοικητής της ΕΥΠ επιβεβαίωσε πως η Υπηρεσία δεν χρησιμοποιεί κακόβουλο λογισμικό, αλλά και ότι έχει τριπλό φίλτρο ελέγχου των εργασιών της (εισαγγελέας, ΑΔΑΕ, Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας).

Ο διοικητής της ΕΥΠ πάντως ρωτήθηκε και για την άρση του απορρήτου και, παρότι αναγνώρισε πως θα μπορούσε αυτή να γίνει με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, σημείωσε πως αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα ήταν χρήσιμη να γίνει σε μια Υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή επίθεση προς τη κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το τέλος της κατάθεσης του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, για τις παρακολουθήσεις. O ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «στρατηγική συγκάλυψης» και το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «δικαίωση Ανδρουλάκη». Συγκεκριμένα μετά τη λήξη της κατάθεσης του Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική για τις παρακολουθήσεις, κατά την οποία ο νυν διοικητής της ΕΥΠ τόνισε τη νομιμότητα της επισύνδεσης στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις τους άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά πως «Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, πιστός στην στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στην σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Επιτροπή το απόρρητο και σε ό,τι αφορά την μαρτυρία του, αλλά και σε ό,τι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή από την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλω κανένα από τα έγγραφα που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή». «Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και στην πραγματικότητα αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και την απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα».

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ): Η κατάθεση Δεμίρη, απόλυτη δικαίωση για τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Η απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, σχολιάζοντας την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη στην Εξεταστική Επιτροπή.

«Η απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη, σήμερα, καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο με το οποίο να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μια «καινοτομία». Δηλαδή, στην ουσία μια πατέντα του κ. Μητσοτάκη. Περαιτέρω, δε, για τον ουσιαστικό λόγο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορούσε και εάν του επιτρέπετε να πει τον αναφέρει. Η απόλυτη κοροϊδία» υπογράμμισε η «πράσινη» βουλευτής.

Exit mobile version