Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα επιταγή ακριβείας – δικαιούχοι: Διευρύνονται οι χαμηλοσυνταξούχοι, πόσα θα πάρουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα επιταγή ακριβείας – δικαιούχοι: Διευρύνονται οι χαμηλοσυνταξούχοι, πόσα θα πάρουν

Νέα επιταγή ακριβείας - δικαιούχοι: Η νέα επιταγή ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Οι συνταξιούχοι με μηνιαία σύνταξη έως και 800 ευρώ αλλά και μακροχρόνια άνεργοι με κριτήρια τα δύο χρόνια εκτός αγοράς εργασίας- προστίθενται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των δικαιούχων της νέας επιταγής ακρίβειας η οποία θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Τα συνολικά 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι, θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ με το ποσό να ανέρχεται στα 250 ευρώ οριζόντια για χαμηλοσυνταξιούχους και να φτάνει έως και τα 420 ευρώ για δικαιούχους του επιδόματος τέκνων με τρία παιδιά.

Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, “τον Δεκέμβριο, οι 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν μιάμιση δόση”.

Η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο του έκτακτου επιδόματος, οφείλεται στην αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για τους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και στην ένταξη στη λίστα των μακροχρόνια ανέργων με 2 χρόνια εκτός αγοράς εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο τελικός κατάλογος και το ύψος του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Από τα 600 ευρώ ατομικό εισόδημα (7200 ευρώ τον χρόνο ή 14400 οικογενειακό) αναμένεται να φτάσουμε στα 9600 ευρώ τον χρόνο ή 800 ευρώ τον μήνα από σύνταξη. Τα 250 ευρώ θα εισπράξουν και όσοι δεν θα έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα όριο ενώ θα υπάρχει και περιουσιακό κριτήριο. Χαμηλοσυνταξιούχος ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος αναπηρικού επιδόματος, θα λάβει μόνο μια φορά το επίδομα των 250 ευρώ. Ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων όμως με ατομική σύνταξη έως 800 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 19.400 ευρώ θα λάβει -εκτός απροόπτου- 500 ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του Δεκεμβρίου και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων θα χορηγηθούν προσαυξημένα κατά 250 ευρώ με τους δικαιούχους να εκτιμώνται σε περίπου 35.000

Δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Οι 240.000 ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα πάρουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ και μάλλον θα προηγηθεί της τακτικής όπως έγινε και τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

·Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ.

·Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

Δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος

Και τώρα δεν αναμένεται να υπάρξουν κριτήρια και οι 167.000 δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος θα λάβουν το επίδομα των 250 ευρώ στο σύνολό τους.

Μακροχρόνια άνεργοι

Το όριο όσον αφορά στη διάρκεια αναμένεται να μπει στα δύο χρόνια ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαιούχοι επιδόματος τέκνων

Δεδομένου ότι έχει ολοκληρωθεί πλέον η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος που θα είναι 1,5 φορές το κανονικό επίδομα, θα είναι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις