Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Επικαιροποιημένα εμβόλια – Ελλάδα: Ποιοι θα είναι οι πρώτοι δικαιούχοι
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Επικαιροποιημένα εμβόλια – Ελλάδα: Ποιοι θα είναι οι πρώτοι δικαιούχοι

Επικαιροποιημένα εμβόλια - Ελλάδα: Η χώρα μας παρέλαβε ήδη επικαιροποιημένα εμβόλια

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με τα δύο νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας το 2019,προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από την βαριά νόσηση, ενόψει του χειμώνα και της πιθανής εμφάνισης νέας παραλλαγής.

Η χώρα μας παρέλαβε ήδη επικαιροποιημένα εμβόλια και οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέας ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο έγκαιρος εμβολιασμός και η ανάπτυξη ενισχυτικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και την αποτροπή υπερφόρτωσης των συστημάτων Υγείας, αναφέρουν οι ειδικοί. Ο ΕΜΑ προχώρησε σε ταχεία έγκριση των πρώτων επικαιροποιημένων εμβολίων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα ξεκινήσει γρήγορα η κυκλοφορία τους σε ολόκληρη την ΕΕ και οι πολίτες θα ενημερωθούν έγκαιρα.

Οι πρώτοι δικαιούχοι των εμβολίων

Τα δύο δισθενή σκευάσματα για χρήση ως αναμνηστική δόση διευρύνουν την ανοσία έναντι των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, ειδικά την Όμικρον και τις υπο-παραλλαγές της.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτοι δικαιούχοι των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων θα είναι ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως άλλωστε έγινε και κατά την έναρξη των εμβολιασμών.

Μάλιστα το ECDC και ο EMA συμβουλεύουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις με αυτά τα εμβόλια πρέπει να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Ανοσοκατεσταλμένους

Άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών

Έγκυες γυναίκες

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, μπορεί επίσης να χρειαστούν το εμβόλιο, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου στην εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Τα προσαρμοσμένα εμβόλια εγκρίνονται για χρήση ως αναμνηστικές δόσεις μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν τουλάχιστον μια αρχική σειρά (αρχικός εμβολιασμός), ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε. Σημειώνεται ότι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα προσαρμοσμένα εμβόλια Όμικρον BA.4 και BA.5.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις