Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέτρα Κομισιόν για ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και φρένο στα έσοδα εταιρειών ρεύματος
ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα Κομισιόν για ενεργειακή κρίση: Πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και φρένο στα έσοδα εταιρειών ρεύματος

Μέτρα Κομισιόν για ενεργειακή κρίση: Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Πούτιν

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τα πέντε μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Πούτιν για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τα 5 μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, μαζί με τα μέτρα που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτική μείωση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ κατά τις ώρες αιχμής, καθώς και ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν αέριο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα προτείνουμε μια ανώτατη τιμή για το ρωσικό αέριο… Πρέπει να κόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό το φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους. Εξάλλου η πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε σήμερα να καταβάλει η ΕΕ οικονομική βοήθεια 5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, δεύτερου τμήματος ενός πακέτου 9 δισεκ. ευρώ για το 2022 που προτάθηκε στις 18 Μαΐου. «Σήμερα η Επιτροπή προτείνει επιπλέον μακροοικονομική βοήθεια 5 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία», ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν μέσω του Twitter. Η αρωγή αυτή, με τη μορφή δανείων, θα πρέπει να εγκριθεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Οικονομικών τους στην Πράγα.

Τα 5 μέτρα που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν

Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)

Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις