Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

03

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κοτόπουλο ψητό – πόσες μέρες στο ψυγείο: Κάτι που πρέπει να ξέρουμε όλοι
PLUS

Κοτόπουλο ψητό – πόσες μέρες στο ψυγείο: Κάτι που πρέπει να ξέρουμε όλοι

Κοτόπουλο ψητό - πόσες μέρες στο ψυγείο: Πόσες μέρες είναι ασφαλές να κρατήσεις το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο;

Το κοτόπουλο έχει σταθερή θέση στο εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας. Όμως πόσες μέρες είναι ασφαλές να κρατήσεις το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο; Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να το κρατάς το πολύ μέχρι 3 ή 4 μέρες στο ψυγείο σε θερμοκρασίες 0 – 4 °C. Βέβαια παίζει ρόλο και πώς το αποθηκεύεις. Σύμφωνα με Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA), το κοτόπουλο θα πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από την ολοκλήρωση του μαγειρέματος (1 ώρα αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου). Το USDA συμβουλεύει επίσης να το ξαναζεσταίνουμε όταν θέλουμε να το φάμε στους 74 βαθμούς Κελσίου.

Εάν θέλεις να το φυλάξεις βέβαια για παραπάνω μέρες, τότε μπορείς να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Εκεί μπορεί να διατηρηθεί για πολύ περισσότερο, ακόμα και για μήνες, ενώ το USDA προτείνει να το τυλίγουμε πολύ σφιχτά πριν το αποθηκεύσουμε και να φροντίζουμε η θερμοκρασία της κατάψυξης να είναι κάτω από -18 βαθμούς Κελσίου.

chicken on black round plate
Τι ισχύει για το νωπό κοτόπουλο

Το πρώτο που πρέπει να ελέγχουμε όταν αγοράζουμε συσκευασμένο νωπό κοτόπουλο είναι η ημερομηνία συσκευασίας και η ημερομηνία λήξης. Η δεύτερη είναι συνήθως 7 ημέρες μετά την ημερομηνία που συσκευάζεται, καθώς αυτό θεωρείται ένα ασφαλές διάστημα να παραμείνει στο ψυγείο μέχρι να μαγειρευτεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να μπαίνει στην κατάψυξη όπου μπορεί να παραμείνει μέχρι και για έναν χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός και αν είναι κομμένο σε μερίδες, οπότε ο χρόνος μειώνεται στους 9 μήνες. Θα σε συμβουλεύαμε μάλιστα να το αποθηκεύεις σε σακουλάκια, από τα οποία έχεις αφαιρέσει όσο περισσότερο αέρα μπορείς και να γράφεις πάνω σε κάθε σακουλάκι τη μέρα που το έβαλες στην κατάψυξη. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε τον σημαντικότερο κανόνα που αφορά όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Από τη στιγμή που το αποψύξουμε δεν το καταψύχουμε ξανά. Όσον αφορά τη διαδικασία της απόψυξης, θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο και όχι εκτός και το κοτόπουλο θα πρέπει να μαγειρευτεί εντός 1 ημέρας από τη στιγμή της απόψυξης. Γενικά το κοτόπουλο, νωπό ή αποψυγμένο, δεν θα πρέπει να παραμένει εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα. Γι’ αυτό φροντίζουμε να το προμηθευόμαστε προς το τέλος των αγορών μας και στο σπίτι το βάζουμε αμέσως στη συντήρηση του ψυγείου ή στην κατάψυξη.

roasted chicken on white ceramic plate
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις