Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μπομπ Μενέντεζ – ποιος είναι: Ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπομπ Μενέντεζ – ποιος είναι: Ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου

Μπομπ Μενέντεζ - ποιος είναι: Το προφίλ του Μπομπ Μενέντεζ, ενός σταθερού υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων

Ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, διαθέτει σημαντική ισχύ και επιρροή στο στερέωμα της εξωτερικής πολιτικής, με τις κατά καιρούς δηλώσεις του για την Τουρκία να είναι καταγγελτικές και δηκτικές. Μεγαλωμένος από Κουβανούς γονείς μετανάστες στη Γιούνιον Σίτι και το Τζέρσεϊ Σίτι, ο Μενέντεζ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Πήτερς, λαμβάνοντας πτυχίο το 1975, ενώ στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς στο Νιούαρκ. Το 1980, αφού έκανε πρακτική ως ασκούμενος δικηγόρος, έγινε δεκτός στη Δικηγορική Ένωση του Νιου Τζέρσεϊ και έγινε δικηγόρος ιδιωτικού δικαίου.

Η πρώιμη πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1986, ως Δήμαρχος της Γιούνιον Σίτι, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 1992, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ εξελέγη Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την 13η κογκρεσιακή περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ. Το 2013, ανέλαβε Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2015 και το 2021, με την επανάκτηση της πλειοψηφίας της Γερουσίας από το Δημοκρατικό Κόμμα, ανέλαβε εκ νέου Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, με τις θέσεις του υπέρ των ελληνικών, κυπριακών, αρμενικών και εβραϊκών συμφερόντων να είναι διαχρονικές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, ο Μενέντεζ έχει δείξει μια επίμονη στάση για ζητήματα σχετικά με την υγειονομική ασφάλιση και το περιβάλλον.

Δύο… γάμοι

Στην προσωπική του ζωή, ο Μένεντεζ έχει παντρευτεί δυο φορές, την Τζέιν Γιάκομπσεν, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά και την Αρμενικής καταγωγής επιχειρηματία Ναντίν Αρσλανιάν. Μάλιστα, ο γάμος του με την είχε γίνει στο σπίτι του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.

«Η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση»

«Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που αμφισβητεί αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει κατηγορηματικά και δημόσια να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπεύθυνη για την ένταση σχετικά με αυτά», έγραφε πριν δυο χρόνια στο Twitter ο Μενέντεζ.  Μάλιστα, λίγα χρόνια πριν, σε συνεδρίαση της αμερικανικής Γερουσίας για την αναδιαμόρφωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος.

«Οι ισχυρότεροι σύμμαχοί μας, είναι στο ΝΑΤΟ, αυτοί που έχουν δεσμευτεί για κοινή άμυνα. Αυτοί οι οποίοι μοιράζονται τις αξίες μας. Αυτοί που εργάζονται σε συμφωνία με εμάς για να αντιμετωπίσουμε απειλές από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν (…) Δυστυχώς, η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν ενσαρκώνει τίποτα από αυτά…Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι τιμητικές διακρίσεις και ο γάμος στο σπίτι του Τζορτζ Τσούνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μενέντεζ ανακηρύχθηκε από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ Doctor Honoris Causa (Επίτιμος Διδάκτορας) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στο ΕΚΠΑ, για τη στήριξή του στην Ελλάδα σε κρίσιμες συγκυρίες.

Παράλληλα, το 2021, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του απένειμε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής, ως ένα ευχαριστώ για τη συνεισφορά του στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ και την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ και πού λαμβάνω αυτό το ιδιαίτερο βραβείο. Και να το λαμβάνω από την πρώτη γυναίκα ΠΤΔ. Το λαμβάνω εξ ονόματος όλων των ομογενών φίλων μου από την Ελλάδα και από την Κύπρο. Στα 30 αυτά χρόνια εκείνοι ήταν που με βοήθησαν και έκαναν την εισαγωγή σε πολλά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Η φλόγα που άναψε στην αρχαία Ελλάδα, στην αθηναϊκή δημοκρατία είναι μια φλόγα που αξίζει να αγωνιστούμε για να την κρατήσουμε ζωντανή. Αυτό ισχύει και για τις δύο χώρες. Στη σταδιοδρομία μου έχω λάβει πολλές διακρίσεις και μετάλλια, ωστόσο το δικό σας παράσημο θα το τιμώ για πάντα», επεσήμανε ο Μενέντεζ κατά την παρασημοφόρησή του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις