Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / “Ηρωίδα μάνα”: Η Ρωσια αναβιώνει τον σοβιετικό τιμητικό τίτλο
ΚΟΣΜΟΣ

“Ηρωίδα μάνα”: Η Ρωσια αναβιώνει τον σοβιετικό τιμητικό τίτλο

"Ηρωίδα μάνα": Η χώρα μαστίζεται από υπογεννητικότητα

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναβιώνει τον σοβιετικό τιμητικό τίτλο της «Ηρωίδας Μάνας» για γυναίκες που έχουν κάνει 10 ή περισσότερα παιδιά, καθώς η χώρα βρίσκεται εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με μείωση πληθυσμού, η οποία επιταχύνθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.  Σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τίτλος θα απονέμεται σε όσες «γεννήσουν και μεγαλώσουν» 10 Ρώσους πολίτες, ενώ θα δίνονται εφάπαξ περίπου 16.000 δολάρια όταν το 10ο παιδί γίνει ενός έτους.

Όμως δεν είναι μόνο αυτοί οι όροι. Στα παιδιά πρέπει να έχει δοθεί το «κατάλληλο επίπεδο φροντίδας για την υγεία, την εκπαίδευση, τη σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη». Παράλληλα, και τα 10 παιδιά πρέπει να είναι ζωντανά, εκτός εάν πέθαναν στον στρατό ή σε τρομοκρατική επίθεση. Το μετάλλιο της «Μητέρας Ηρωίδας» καθιερώθηκε το 1944 και συνέχιζε να απονέμεται μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο τίτλος θα είναι ισοδύναμος με αυτούς του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που συνήθως απονέμεται για κάποια γενναία πράξη.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της Ρωσίας μειώνεται συνεχώς από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Οι αναλυτές έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες. Μια πρόβλεψη της Economist Intelligence Unit, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, υπολόγιζε ότι ο συνολικός ρωσικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί κατά 8,4% από το 1995 έως το 2050.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις