Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Συγκατοίκηση με σύντροφο: Είναι η σωστή ώρα;
PLUS

Συγκατοίκηση με σύντροφο: Είναι η σωστή ώρα;

Συγκατοίκηση με σύντροφο: Απλές συμβουλές από μία ειδικό.

Η συγκατοίκηση είναι ένα σημαντικό βήμα σε μία σχέση, αλλά υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν ληφθεί η μεγάλη απόφαση.  Η σύμβουλος γάμου και ψυχοθεραπεύτρια Jessica Small συμβουλεύει τα ζευγάρια να συζητούν αναλυτικά τις προσδοκίες και τους φόβους τους που πριν μοιραστούν το ίδιο σπίτι.  «Κάντε μια συζήτηση που θα επιτρέψει σε εσάς τους δύο να καθορίσετε τι πρέπει να γίνει για να προετοιμάσετε τη σχέση σας για επιτυχία καθώς θα κάνετε αυτό το επόμενο βήμα» επεσήμανε.

Έξι ερωτήσεις

Υπάρχουν έξι ερωτήσεις που θα βοηθούσαν ως προς την επίτευξη του στόχου της ευτυχισμένης συμβίωσης.

Γιατί θέλεις να συγκατοικήσουμε;

Εάν οι λόγοι έχουν να κάνουν με φθηνότερο ενοίκιο ή κοινωνική πίεση για το επόμενο αυτό βήμα, τότε ίσως χρειάζεται περισσότερη σκέψη, λέει η Small.

«Η συγκατοίκηση είναι μεγάλο βήμα σε μία σχέση και, ιδεατά, θέλεις να κάνεις την επιλογή γιατί θεωρείς ότι η σχέση έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να μακροημερεύσει, όχι γιατί είναι βολικό, υπάρχουν οικονομικοί σκοποί ή γιατί το κάνουν όλοι οι φίλοι σου».

«Οι σχέσεις λειτουργούν καλύτερα όταν βασίζονται στις επιθυμίες και όχι τις ανάγκες» παρατηρεί.

2 women sitting on sofa near window
Πώς θα χωρίσουμε τις δουλειές και τα οικονομικά;

Πολλά ζευγάρια θεωρούν πως οι καθημερινές αγγαρείες στο σπίτι, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το πώς πιέζει ο άλλος την οδοντόκρεμα, θα προκαλέσουν εντάσεις. Αλλά, είναι σπάνια αυτός ο λόγος προστριβών.

«Μπορώ να σας πως από τη δεκαετή μου εμπειρία με ζευγάρια ότι αυτά τα πράγματα δεν αναφέρονται ποτέ ως πρόβλημα» λέει. «Τα μεγαλύτερα ζητήματα που προκύπτουν σταθερά για τα ζευγάρια που ζουν μαζί είναι η ανισότητα στον καταμερισμό της εργασίας και γενικά οι διαφορές προσωπικότητας».

woman in gray tank top and blue denim jeans sitting on bed
Τι σε αγχώνει;

Η μετακόμιση είναι συναρπαστικό γεγονός, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πολύ άγχος και είναι ουσιώδες να επικοινωνούν οι σύντροφοι για αυτά τους τα συναισθήματα. Εάν ο ένας γνωρίζει τι αγχώνει τον άλλο, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα.

Είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος για αυτά που χάνετε, λέει η Small.

«Ο κόσμος δεν ρωτά ποτέ τον εαυτό του τι θα θυσιάσει για να μετακομίσει με τον σύντροφό του και τους εκπλήσσει το αίσθημα πένθους που αισθάνονται».

Ακόμα και αν κάποιος είναι έτοιμος και χαρούμενος να συγκατοικήσει, δεν είναι σπάνιο, σημειώνει, να του λείπει η μοναξιά ή να του λείπει ο προηγούμενος συγκάτοικός του. «Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, θα είναι ευκολότερο να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα».

woman in black tank top sitting on couch beside man in white pants
Άλλες σημαντικές ερωτήσεις είναι οι εξής:
Πώς φαντάζεσαι τη συγκατοίκηση;
Σε έξι μήνες ή έναν χρόνο, τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ότι η συγκατοίκηση θα είναι επιτυχημένη;
Τι σημαίνει αυτό το νέο βήμα για τη σχέση μας;

«Όταν κάνεις όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα έχεις τη δυνατότητα να επιβεβαιώσεις πως είσαι στην ίδια σελίδα και χετε τις κατάλληλες προσδοκίες».

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις