Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πρωκτικό σεξ και κίνδυνοι: Ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των στρέιτ ζευγαριών
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωκτικό σεξ και κίνδυνοι: Ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των στρέιτ ζευγαριών

Πρωκτικό σεξ και κίνδυνοι: Τι υποστηρίζουν οι γιατροί

Προβλήματα υγείας φέρεται να προκαλεί σε γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου το πρωκτικό σεξ, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των στρέιτ ζευγαριών. Η προειδοποίηση, όπως σημειώνει ο Guardian, έρχεται από δύο χειρουργούς του NHS, οι οποίοι σε άρθρο τους στο British Medical Journal σημειώνουν ότι γυναίκες αντιμετωπίζουν ζητήματα, όπως ακράτεια και σεξουαλικά μεταδιδομένα νοσήματα, πόνο και αιμορραγία επειδή τραυματίστηκαν κατά τη σεξουαλική πράξη. Η Tabitha Gana και η Lesley Hunt υποστηρίζουν επίσης ότι η απροθυμία των γιατρών να συζητήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το πρωκτικό σεξ βλάπτει τις γυναίκες και απογοητεύει μια γενιά γυναικών που δεν γνωρίζει τα πιθανά προβλήματα.«Η πρωκτική επαφή θεωρείται επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά λόγω της συσχέτισής της με το αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους», ανέφεραν στο περιοδικό.

Ωστόσο, «μέσα στη λαϊκή κουλτούρα έχει μετατοπιστεί από τον κόσμο της πορνογραφίας στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης» και οι τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Sex and the City και το Fleabag, μπορεί να συνέβαλαν στην τάση αυτή κάνοντας την να φαίνεται «πονηρή και τολμηρή». Οι γυναίκες, όμως, που κάνουν πρωκτικό σεξ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από από τους άνδρες. «Έχουν αναφερθεί αυξημένα ποσοστά ακράτειας και τραυματισμού του σφιγκτήρα του πρωκτού σε γυναίκες που έχουν πρωκτική επαφή», ανέφερε η έκθεση. «Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ακράτειας από τους άνδρες λόγω της διαφορετικής ανατομίας τους και των επιπτώσεων των ορμονών, της εγκυμοσύνης και του τοκετού στο πυελικό έδαφος.

«Οι γυναίκες έχουν λιγότερο δυνατούς πρωκτικούς σφιγκτήρες και χαμηλότερες πιέσεις στο κανάλι του πρωκτού από τους άνδρες και η βλάβη που προκαλείται από την πρωκτική διείσδυση είναι επομένως πιο σημαντική». «Ο πόνος και η αιμορραγία που αναφέρουν οι γυναίκες μετά το πρωκτικό σεξ είναι ενδεικτικό τραύματος και οι κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν εάν εξαναγκαστεί σε πρωκτικό σεξ», δηλώνουν.

Πρωκτικό σεξ: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Έρευνα του National Survey of Sexual Attitudes στη Βρετανία διαπίστωσε ότι το ποσοστό των νέων ετερόφυλων ηλικίας 16 έως 24 ετών, που έρχονται σε πρωκτική επαφή, έχει αυξηθεί από 12,5% σε 28,5% τις τελευταίες δεκαετίες. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ αφορά το 30% έως 45% και των δύο φύλων. «Δεν θεωρείται πλέον ακραία συμπεριφορά, αλλά παρουσιάζεται όλο και περισσότερο ως μια πολύτιμη και ευχάριστη εμπειρία», έγραψαν η Hunt, χειρουργός στο Σέφιλντ και η Gana, ασκούμενη χειρουργός παχέος εντέρου στο Γιορκσάιρ. Πολλοί γιατροί, ωστόσο, ιδιαίτερα οι γενικοί ιατροί και οι νοσοκομειακοί γιατροί, διστάζουν να μιλήσουν σε γυναίκες για τους κινδύνους που υπάρχουν, εν μέρει επειδή δεν θέλουν να φαίνονται επικριτικοί ή ομοφοβικοί, προσθέτουν.

Η αποτυχία συζήτησης

«Ωστόσο, με τόσο υψηλό ποσοστό νεαρών γυναικών να κάνουν τώρα πρωκτικό σεξ, η αποτυχία συζήτησης όταν παρουσιάζουν πρωκτικά συμπτώματα εκθέτει τις γυναίκες σε χαμένες διαγνώσεις, μάταιες θεραπείες και περαιτέρω βλάβη που προκύπτει από την έλλειψη ιατρικής συμβουλής», ανέφεραν οι χειρουργοί. Οι πληροφορίες ασθενών του NHS σχετικά με τους κινδύνους του πρωκτικού σεξ είναι ελλιπείς επειδή αναφέρονται μόνο σε ΣΜΝ και «δεν γίνεται αναφορά σε πρωκτικό τραύμα, ακράτεια ή ψυχολογικές συνέπειες του καταναγκασμού που αναφέρουν οι νεαρές γυναίκες σε σχέση με αυτή τη δραστηριότητα». Η Claudia Estcourt, καθηγήτρια σεξουαλικής υγείας και HIV και μέλος της Βρετανικής Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV (BASHH), υποστήριξε την έκκληση των χειρουργών προς τους γιατρούς να μιλήσουν ανοιχτά για το πρωκτικό σεξ.

«Στις υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, οι γυναίκες δέχονται ερωτήσεις τακτικά για το σεξ που κάνουν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ολοκληρωμένη αξιολόγηση της πιθανής αιτίας των συμπτωμάτων, οι απαραίτητες έρευνες και η διαχείριση. Διαπιστώνουμε ότι το να εξηγήσουμε γιατί κάνουμε αυτές τις ερωτήσεις, να τις κάνουμε με ευαίσθητους, μη επικριτικούς τρόπους και να δίνουμε στους ασθενείς χρόνο να απαντήσουν, είναι όλα βασικά στοιχεία για την παροχή της καλύτερης φροντίδας. Είμαστε πολύ ειδικευμένοι στην αξιολόγηση γυναικών με πιθανό σεξουαλικά προκληθέντα πρωκτικό τραυματισμό, είτε μέσω συναινετικού είτε μη συναινετικού σεξ, και θα ενθαρρύνουμε τις γυναίκες με ανησυχίες να επικοινωνήσουν με κοντινή τους κλινική σεξουαλικής υγείας ή με την υπηρεσία που αφορά σεξουαλικές επιθέσεις ανάλογα με την περίπτωση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις