Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

27

Ιανουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικές δηλώσεις: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Φορολογικές δηλώσεις: Όποιος λάβει το ραβασάκι πρέπει εντός 30 ημερών να πληρώσει τον φόρο! Μπορεί σε 12 ή 24 δόσεις.

Χιλιάδες φυσικά πρόσωπα δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος το 2016 και στα επόμενα χρόνια… Τι έκανε η ΑΑΔΕ; Έστειλε ραβασάκια και τους ζητάει να καταβάλουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Όποιος λοιπόν λάβει το ραβασάκι πρέπει εντός 30 ημερών να πληρώσει τον φόρο! Μπορεί σε 12 ή 24 δόσεις.

Σε περίπτωση διαφωνίας κατά την δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, «πρέπει να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση το περιεχόμενο της δήλωσης και όχι με τα στοιχεία που βρήκε η ΑΑΔΕ, με ηλεκτρονικό τρόπο. Να τονισθεί ότι η ΑΑΔΕ τους βρήκε αμέσως!

Τους εντόπισε από το δίκτυο διασταυρώσεων, εισοδημάτων, καταθέσεων κ.λπ. για τα φορολογικά έτη 2016 και επόμενα, ως εξής:

  1. Περιπτώσεις που ενώ είχαν την υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, δεν την υπέβαλαν.
  2. Από βεβαιώσεις αποδοχών.
  3. Από αμοιβές.
  4. Από αναδρομικά.
  5. Από απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
  6. Από καταθέσεις.

Επίσης υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα φυσικά πρόσωπα, κατά περίπτωση. Στους εγγάμους εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου και για τους δύο συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η έγγαμη σχέση ή το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου.

Η ΑΑΔΕ στηρίχθηκε σε:

  • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα για τα φορολογικά έτη 2016 και επόμενα.
  • Λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της Α.Α.Δ.Ε.
  • Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην Α.Α.Δ.Ε. και δύνανται να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
  • Από διασταύρωση των δηλούμενων εισοδημάτων, των παρακρατούμενων φόρων ή των δαπανών.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις