Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν στο ψυγείο: Τροφές που “καταστρέφονται” σε χαμηλές θερμοκρασίες
PLUS

Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν στο ψυγείο: Τροφές που “καταστρέφονται” σε χαμηλές θερμοκρασίες

Ποια τρόφιμα δεν μπαίνουν στο ψυγείο: Δεν ενδείκνυνται για όλες τις τροφές οι χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία

Το ψυγείο είναι απαραίτητο, καθώς η σταθερά χαμηλή θερμοκρασία του αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των επικίνδυνων βακτηρίων στις τροφές. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, δεν ενδείκνυνται για όλες τις τροφές οι χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την υγεία. Δείτε 9 τροφές τις οποίες το ψυχρό και υγρό περιβάλλον του ψυγείου καταστρέφει:

Πατάτες

Οι πατάτες πρέπει να φυλάσσονται σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος, ιδανικά σε ένα υπόγειο. Εάν οι πατάτες μπουν στο ψυγείο, το άμυλό τους μετατρέπεται σε σάκχαρα, καταστρέφοντας τη γεύση τους.

Κρεμμύδια

Ομοίως, τα κρεμμύδια είναι προτιμότερο να διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό και αεριζόμενο χώρο. Το ψυγείο είναι πολύ υγρό, γεγονός που μπορεί να τα κάνει να βλαστήσουν. Επιπλέον, όπως και στις πατάτες, το κρύο θα μετατρέψει το άμυλο σε ζάχαρη.

Ντομάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικότερα όσες είναι κάτω από 12 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφουν τις μεμβράνες στο εσωτερικό της ντομάτας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση ακόμη κι αν στη συνέχεια την αφήσετε εκτός ψυγείου. Αποθηκεύοντας την ντομάτα στο ψυγείο διατηρείται μεν φρέσκια, χάνει όμως τη νοστιμιά της. Γι’ αυτό και η ντομάτα που έχει μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο είναι σχεδόν άγευστη σε σύγκριση με τη λιαστή ντομάτα, η οποία δεν έχει εκτεθεί καθόλου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Καφές

Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφά εύκολα την υγρασία, αλλά και τις μυρωδιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η γεύση του. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι να τον αποθηκεύετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο. Είναι επίσης προτιμότερο να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες καφέ, αφού οι κόκκοι του χάνουν τη φρεσκάδα τους αμέσως μετά το ψήσιμο.

Ανοιχτές κονσέρβες

Μην αφήνετε ποτέ ανοιχτές κονσέρβες με υπολείμματα φαγητού μέσα στο ψυγείο, καθώς μπορεί να γίνει έκχυση μετάλλων από την κονσέρβα στο φαγητό. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μεταφέρετε το υπόλοιπο της κονσέρβας σε ένα γυάλινο δοχείο αποθήκευσης φαγητού και στη συνέχεια να το διατηρείτε στο ψυγείο για όσο χρόνο προβλέπεται για κάθε τρόφιμο.

Άγουρες μπανάνες

Οι μπανάνες είναι τροπικά φρούτα, γι ‘αυτό προτιμούν τις ζεστές θερμοκρασίες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διακόπτουν τη διαδικασία ωρίμανσης και οι φλούδες θα μαυρίσουν στο ψυγείο, επειδή το κρύο διασπά τα τοιχώματα των κυττάρων του φλοιού, προκαλώντας οξείδωση και παραγωγή μελανίνης. Οι εταιρείες μπανάνας συνιστούν να αφήνετε τις μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσουν στο βαθμό που επιθυμείτε και στη συνέχεια να τις μεταφέρετε στο ψυγείο, όπου μπορείτε να τις διατηρήσετε για λίγες ακόμη ημέρες.

Καρπούζι

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τεμαχιστεί, έχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με ένα καρπούζι που διατηρείται στο ψυγείο ολόκληρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία με την οποία σχηματίζονται οι ενώσεις καροτενίου, ενός αντιοξειδωτικού που υπάρχει στο καρπούζι. Εξυπακούεται ότι, αφού κοπεί, πρέπει να μπει στο ψυγείο.

Ζεστά φαγητά

Το φαγητό που έχει περισσέψει, πρέπει πρώτα να κρυώσει φτάνοντας τη θερμοκρασία δωματίου και μετά να μπει στο ψυγείο. Αν βάλετε καυτό ή ζεστό φαγητό στο ψυγείο, αυξάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του και ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του.

Βασιλικός

Το ψυγείο είναι υπερβολικά κρύο για τα τρυφερά φύλλα του βασιλικού, τα οποία σύντομα θα μαυρίσουν. Επιπλέον, ο βασιλικός είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο αιθυλένιο, μια οργανική ένωση που παράγουν κάποια φρούτα και λαχανικά καθώς ωριμάζουν. Μπορείτε πολύ εύκολα να καλλιεργήσετε ένα βασιλικό και να χρησιμοποιήσετε απευθείας τα φύλλα του ή να αποξηράνετε φύλλα βασιλικού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις