Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μύκονος: Η δυσφήμηση λόγω ακρίβειας πλήττει το νησί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος: Η δυσφήμηση λόγω ακρίβειας πλήττει το νησί

Μύκονος: Οι εξωφρενικοί λογαριασμοί που πληρώνουν οι τουρίστες στα καταστήματα του νησιού έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεκινά σαφάρι ελέγχων και η ΑΑΔΕ.

Η δημοσιότητα που παίρνουν τα περιστατικά με τις εξωφρενικές τιμές στη Μύκονο στέλνουν στο νησί τους «ράμπο» της εφορίας, όχι μόνο για την αισχροκέρδεια και τη φοροδιαφυγή, αλλά και για τη δυσφήμιση της χώρας. Εκτός από τις ξένες εφημερίδες και οι τουρίστες ανεβάζουν πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη στο Tik Tok βίντεο με τους υπερβολικούς λογαριασμούς που πλήρωσαν. Το αποτέλεσμα είναι το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται να αποθαρρύνει και πολλούς διάσημους οι οποίοι πλέον αποκλείουν τη Μύκονο ως προορισμό. Στο στόχαστρο των «ράμπο» της εφορίας εκτός από τις αποδείξεις και τα φιλοδωρήματα που πληρώνονται μέσω POS.

Σκοπός να ελεγχθεί αν τα συγκεκριμένα ποσά έχουν δηλωθεί στην εφορία, παρά το γεγονός ότι οι πληρωμές έχουν γίνει ηλεκτρονικά, ενώ θα ελεγχθούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα για να διαπιστωθεί αν παρά το γεγονός ότι η συναλλαγή γίνεται στην Ελλάδα τα ποσά κατατίθενται απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και αποκρύπτονται από τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα δε με τον ΣΚΑΙ μόνο στη Μύκονο επιβάλλεται με το ζόρι φιλοδώρημα στο 20% του λογαριασμού… Ενδεικτική η περίπτωση τουριστών στη Μύκονο που έκαναν λογαριασμό 19.000 ευρώ και πλήρωσαν μαζί με το φιλοδώρημα 22.000 με ηλεκτρονική συναλλαγή.

Οι έλεγχοι κλείνουν επιχειρήσεις

Οι έλεγχοι φέρνουν όπως είναι φυσικό και λουκέτα, αφού στα μέσα Ιουλίου στη Μύκονο διαπιστώθηκαν:

 • σε καφέ-μπαρ, η μη έκδοση απόδειξης, ενώ επιπλέον απασχολούνταν 3 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας και εργαζόμενος εκτός ωραρίου εργασίας,
 • σε εταιρεία, η μη έκδοση 17 αποδείξεων, ενώ επιπλέον απασχολούνταν 43 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού,
 • σε καφέ-μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ημέρας εργασίας,
 • σε εστιατόριο, να απασχολούνται 10 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και 6 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας,
 • σε μπαρ-εστιατόριο, να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι που δεν ήταν καταχωρημένοι στους πίνακες προσωπικού και
 • σε εστιατόριο, να απασχολούνται 5 εργαζόμενοι εκτός ημέρας εργασίας.

Επόμενος προορισμός Σαντορίνη

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ εκτός από τη Μύκονο μεταξύ άλλων μπαίνει και η Σαντορίνη, καθώς ορισμένα ξενοδοχεία δεν δηλώνουν καν τις κρατήσεις. Στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε τέσσερις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικίασης δωματίων, στην Σαντορίνη, οι οποίες δεν εξέδωσαν αποδείξεις για άνω των 500 πακέτων διαμονής, τα οποία είχαν κλειστεί μέσω διαδικτύου.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν ύποπτες επιχειρήσεις και διασταύρωσαν τις κρατήσεις από τις πλατφόρμες, με τις αποδείξεις, που εξέδωσαν, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό διαπιστώνοντας πως μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις οι αποδείξεις που δεν είχαν εκδοθεί ξεπερνούσαν τα 255.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

 • Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη χρήση 2021 δεν είχε εκδώσει 190 αποδείξεις, καθαρής αξίας 66.671 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 8.667 ευρώ.
 • Επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου, τη χρήση 2016, δεν είχε εκδώσει 196 αποδείξεις, καθαρής αξίας 74.750 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.717 ευρώ.
 • Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την ενοικίαση διαμερισμάτων, τη χρήση 2021, δεν είχε εκδώσει 105 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, καθαρής αξίας 21.802 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2.834 ευρώ.
 • Προσωπική εταιρεία, με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου, τη χρήση 2021, δεν είχε εκδώσει αποδείξεις, καθαρής αξίας 91.741 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 11.926 ευρώ.

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι εξής ποινές:

 • Ο φόρος, που αναλογεί στον τζίρο, που δεν δηλώθηκε, συν οι ανάλογες προσαυξήσεις
 • Το 50% του αναλογούντος ΦΠΑ
 • Επιπλέον πρόστιμα έως 2.500 ευρώ

Ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος στα βιβλία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη εντοπίσει τους επόμενους στόχους ελέγχου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις