Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύμβουλος Πούτιν: Στην εντατική με σπάνια πάθηση ο “αντίθετος με τον πόλεμο” Τσουμπάις
ΚΟΣΜΟΣ

Σύμβουλος Πούτιν: Στην εντατική με σπάνια πάθηση ο “αντίθετος με τον πόλεμο” Τσουμπάις

Σύμβουλος Πούτιν: Είχε φύγει από τη Ρωσία ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ανατόλι Τσουμπάις, ο πρώην τσάρος ιδιωτικοποιήσεων της μετασοβιετικής Ρωσίας που παραιτήθηκε από τη θέση του ως ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βρίσκεται στην εντατική σε νοσοκομείο της Ευρώπης με μια σπάνια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με δύο προσκείμενές του πηγές που επικαλείται το Reuters. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 67χρονος πάσχει από το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ, μια ασθένεια που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα και βλάπτει το περιφερικό νευρικό σύστημα. «Οι γιατροί λένε ότι το βρήκαν έγκαιρα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ερευνά την υπόθεση, αλλά δεν έχει αποκαλύψει ακόμη τα ευρήματά της. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποθέτουν ότι ο Τσουμπάις θα μπορούσε να έχει δηλητηριαστεί.

«Δεν νομίζω ότι είναι δηλητηρίαση», είπε μια δεύτερη πηγή. «Είναι ακόμα στην εντατική». Ο Τσουμπάις δεν μπορεί να περπατήσει αλλά μπορεί να μιλήσει, αποκάλυψε το ίδιο άτομο. Το Γκιλαίν-Μπαρέ είναι μια σοβαρή κατάσταση που σε μια μειοψηφία των περιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή προβλήματα, όπως σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες ή θρόμβους αίματος.

Την υπόθεση δημοσίευσε πρώτη η Ρωσίδα δημοσιογράφος και πολιτική ακτιβίστρια Ξένια Σόμπτσακ. Δεν είναι σαφές πού ακριβώς στην Ευρώπη νοσηλεύεται ο άλλοτε σύμβουλος του Πούτιν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η είδηση ​​της ασθένειας του Τσουμπάις είναι θλιβερή και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Ο Τσουμπάις, ο οποίος κάποτε διετέλεσε επικεφαλής του προσωπικού του πρώην προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, ήταν ο ειδικός εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν για δεσμούς με διεθνείς οργανισμούς πριν από την παραίτησή του. Στις 23 Μαρτίου, σχεδόν ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραιτήθηκε από τη θέση του και εγκατέλειψε τη χώρα λόγω της διαφωνίας του στην εισβολή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις