Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαρουφάκης στο Tonight: Είμαστε εφιάλτης για το ΣΥΡΙΖΑ, δε μας θέλει στη Bουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης στο Tonight: Είμαστε εφιάλτης για το ΣΥΡΙΖΑ, δε μας θέλει στη Bουλή

Βαρουφάκης στο Tonight: «Αν δείτε τι έχει υπογράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τότε που έφυγα εγώ από το Υπουργείο Οικονομικών δε τον λες Αριστερό"

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε αναλυτικά για τα ζητήματα της εκπαίδευσης αλλά και για την ενδεχόμενη «συγκυβέρνηση» με τον Ευκλείδη τσακαλώτο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο πρόβλημα με το δημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία το εκμεταλλεύονται και το αναφέρουν συνεχώς», είπε, μιλώντας στην εκπομπή “Tonight” του Γιώργου Πιέρρου. Συνεχίζοντας τη συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 αλλά και τις διαπραγματεύσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε: «Αν δείτε τι έχει υπογράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τότε που έφυγα εγώ από το Υπουργείο Οικονομικών δε τον λες Αριστερό. Δεν υπήρξε ούτε ένα πράγμα που να μην ήταν τοξικά ακραίο και να μην το υπέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Ο κύριος Τσακαλώτος υπερασπίζεται την απλή αναλογική όπως κι εμείς. Είμαστε δημοκράτες, πως μπορεί να μην έχεις την πλειοψηφία του κόσμου και να κάνεις κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Να είμαστε ρεαλιστές. Το ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει προοδευτική διακυβέρνηση. Όποιος θέλει την ψήφο εμπιστοσύνης μας μπορεί να δει τις θέσεις του κόμματος μας. Να κάνουμε μια συζήτηση. Άμα καταλήξει σε συμφωνία έχει καλώς. Αλλά δε το βλέπω. ο Σύριζα μαζί με ΝΔ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενσωμάτωση στην ενέργεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μας θέλει στη βουλή. Είμαστε εφιάλτης για το ΣΥΡΙΖΑ.

Για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο:

«Είναι ένα πάρα πολύ κακό νομοσχέδιο και δεν μιλώ μόνο ως Γραμματέας του ΜέΡΑ25, αλλά ως πανεπιστημιακός που το πονάει το Πανεπιστήμιο. Κατ’ αρχάς το μέγεθος του από μόνο του λέει πως εδώ υπάρχει μία σύγκρουση μεταξύ της διακήρυξης του Πρωθυπουργού ότι είναι μια επιτελική Κυβέρνηση που δεν μικροδιαχειρίζεται όλα τα προβλήματα, ότι παίζει έναν επιτελικό ρόλο. Τι επιτελικός ρόλος είναι αυτός του νομοσχεδίου; Είναι σαν να προσπαθεί να λύσει όλα τα προβλήματα του Πανεπιστημίου από το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι ο χειρότερος συνδυασμός του υδροκέφαλου κράτους, του κρατισμού, με μία ψευτοαγοραία διάθεση εμπορευματοποίησης πραγμάτων, τα οποία αν τα εμπορευματοποιήσεις τα εξευτελίζεις, τα απαξιώνεις. Ναι τα παιδιά να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε κάποια επιχείρηση, είναι σημαντικό. Ναι να υπάρχουν διδακτορικοί φοιτητές που να δουλεύουν ένα μέρος ένα μέρος της εβδομάδας τους στο Πανεπιστήμιο και ένα μέρος στη βιομηχανία. Ναι οι καθηγητές ιδίως των πολυτεχνείων, σε γνωστικά αντικείμενα δηλαδή που η γνώση καταλήγει και σε βιομηχανικές εφαρμογές, να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις».

“Δεν λυνεται κανένα από τα βασικά προβλήματα του Πανεπιστημίου”

«Οι 1.300 σελίδες περίπου του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως δεν θα λύσουν κανένα από τα βασικά προβλήματα του Πανεπιστημίου. Φτιάχνει ένα σύστημα μεταξύ καθετοποιημένης διαχείρισης, ουσιαστικά θα διαχειρίζεται το Πανεπιστήμιο ένα Συμβούλιο Διοίκησης -εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Πανεπιστήμια σήμερα, θα ήμουν ανοιχτός σε αλλαγές, δεν λέω ότι αυτό που έχουμε είναι το βέλτιστο, αλλά αυτό που προτείνει η κα Κεραμέως είναι μια βερσιόν αυτού που είχε θεσπίσει η κ. Διαμαντοπούλου το οποίο απέτυχε, κι αυτό θα αποτύχει- στο οποίο θα εκλέγονται έξι κι αυτοί θα διορίζουν πέντε που θα αναπαράγουν τον κύκλο τους.

Μια επιχείρηση δεν θα λειτουργούσε ποτέ έτσι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Υπήρξε βέβαια κι ένας νόμος-πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήταν και πολύ διαφορετικός από την βάση και τους άξονες που βλέπουμε σήμερα στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Όσο λοιπόν μικρότερες είναι οι διαφορές μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερο θόρυβο δημιουργούν με προσβολές, με υποβάθμιση της συζήτησης στο Κοινοβούλιο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις