Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022 – voucher: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν την έκπτωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022 – voucher: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν την έκπτωση

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022 - voucher: Τι θα γίνει με όσους «κοπούν»

Περίπου 910.000 αιτήσεις έχουν γίνει συνολικά για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, όμως δεν θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι την έκπτωση για να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, τα SMS με τα voucher θα «φύγουν» στα κινητά έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται, ότι είχε ήδη ανακοινωθεί πως μπορούν μεν όλοι να κάνουν αίτηση, όμως θα λάβουν την επιταγή μόνο οι 350.000. Επομένως σχεδόν 1 στις 3 αιτήσεις αναμένεται να απορριφθεί. Οι δικαιούχοι έχουν καθοριστεί από εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώθηκαν από το point system ως εξής:

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

Τι θα ισχύσει για όσους «κοπούν» από το «Αλλάζω συσκευή»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι αιτήσεις στο «Αλλάζω συσκευή» έφθασαν σχεδόν το ένα εκατομμύριο. Το κονδύλι, ωστόσο, που έχει διατεθεί για το πρόγραμμα είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τα 2/3 των αιτούντων θα «κοπούν». Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους πολύτεκνους, τα νοικοκυριά όπου υπάρχουν ΑμεΑ και στα χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι όσοι μείνουν εκτός προγράμματος θα μπαίνουν σε μια λίστα επιλαχόντων και «κάθε φορά που θα βρίσκουμε χρήματα, θα αυξάνουμε το ποσό του προγράμματος και θα δίνεται η επιδότηση και στους υπόλοιπους».

Μετά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με τη μαζική αύξσηη των τιμών των κλιματιστικών, κατατέθηκε διάταξη η οποία ορίζει όριο στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις