Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

11

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βενετία τουρίστες: Περισσότεροι από τους… κατοίκους – Το μέτρο που πήραν
ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία τουρίστες: Περισσότεροι από τους… κατοίκους – Το μέτρο που πήραν

Βενετία τουρίστες: Περισσότεροι οι τουρίστες από τους κατοίκους της Βενετίας

Σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους ημερήσιους επισκέπτες οι Αρχές της Βενετίας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα χρεώνουν ένα τέλος εισόδου ύψους έως και 10 ευρώ στους τουρίστες. Όσοι δεν σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν σε ένα από τα ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα της μαστιζόμενης από τον υπερτουρισμό Βενετίας θα πρέπει να φροντίζουν να κάνουν εγκαίρως κράτηση μέσω του Διαδικτύου και να προπληρώνουν ένα τέλος από τρία έως δέκα ευρώ ανάλογα με τη σεζόν και τον αριθμό των επισκεπτών τη συγκεκριμένη ημέρα. Ειδικοί επιθεωρητές θα περιπολούν την πόλη και θα σταματούν τους τουρίστες για τους δείξουν την απόδειξη καταβολής του τέλους.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023 και αποβλέπουν στην ενίσχυση των ταμείων της Βενετίας από τους ημερήσιους επισκέπτες, συνεισφέρουν ελάχιστα στην οικονομία, αλλά φράσσουν τους δρόμους και καταπονούν την υποδομή της πόλης. Τα έσοδα θα διατίθενται για τη μείωση των λογαριασμών αποκομιδής απορριμμάτων που πληρώνουν οι κάτοικοι, και οι οποίοι είναι υψηλότεροι σε σύγκριση με γειτονικές πόλεις. Παιδιά και ΑΜΕΑ θα εξαιρούνται του μέτρου, όχι όμως και οι ορδές των τουριστών που καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια στη Γαληνοτάτη, εκτός κι αν η πλοιοκτήτρια εταιρεία καταβάλει ειδικό τέλος στον Δήμο.

man riding on boat beside restaurant
Περισσότεροι οι τουρίστες από τους κατοίκους της Βενετίας

Κάπου 19 εκατομμύρια ημερήσιοι ταξιδιώτες υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν την Βενετία των μόλις πέντε τ.χλμ. το 2019, την τελευταία χρονιά πριν την έναρξη της πανδημίας, αριθμός που αντιστοιχεί στα τέσσερα πέμπτα του συνόλου των τουριστών που υποδέχθηκε η πόλη. Η ιδέα για την επιβολή του τέλους ημερήσιας επίσκεψης είχε πέσει από τότε στο τραπέζι, αλλά μπήκε στον πάγο στην περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία εξαφανίστηκαν οι τουρίστες και οι Βενετσιάνοι απέμειναν μόνοι στην πόλη τους για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίας.

Ο επίτροπος Τουρισμού της Βενετίας, Σιμόνε Βεντουρίνι, απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι σκοπός του νέου τέλους είναι να μειωθεί ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών. «Δεν μιλά για περιορισμούς στον αριθμό των επισκεπτών, αλλά για κίνητρα και αντικίνητρα», δήλωσε. Οι τουρίστες που θα διανυκτερεύουν στη Βενετία θα εξαιρούνται του τέλους, αφού θα πληρώνουν φόρο διαμονής. Ημερήσιοι ταξιδιώτες που δεν κάνουν εγκαίρως κράτηση και δεν προπληρώνουν το τέλος θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 300 ευρώ. Ο Βεντουρίνι είπε ότι με το νέο σύστημα «θα μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ ημερήσιων επισκεπτών και κατοίκων» στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου οι τουρίστες είναι συχνά διπλάσιοι από τους ντόπιους

Η Βενετία κατακλύζεται ολοένα και περισσότερο από επισκέπτες από την έναρξη του μαζικού τουρισμού τη δεκαετία του 1960. Ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σε μόλις περίπου 50.000, καθώς οι κάτοικοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τη συμφόρηση, τις συχνές πλημμύρες και το υψηλό κόστος διαβίωσης.

canoes on Venice Grand Canal
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις