Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόωρες εκλογές 2022 Ελλάδα: Τα σενάρια και οι τρεις πιο πιθανές ημερομηνίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές 2022 Ελλάδα: Τα σενάρια και οι τρεις πιο πιθανές ημερομηνίες

Πρόωρες εκλογές 2022 Ελλάδα: Ξεκίνησαν οι «ζυμώσεις» στα κομματικά επιτελεία - Ο Αύγουστος κρίσιμη ημερομηνία για την κυβέρνηση

Έντονο είναι το πολιτικό παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες, καθώς «φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, με τα κομματικά επιτελεία να βρίσκονται σε αναβρασμό.  Στους πολιτικούς κύκλους φαίνονται όλοι πεπεισμένοι ότι τελικά θα στηθούν κάλπες μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, προσθέτοντας ωστόσο πως μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης, «σίγουρα είναι κάτι το οποίο η χώρα δεν χρειάζεται» – μία δήλωση που ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως.

Ο Τσίπρας καλεί τον Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, να καλούν τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές τον Σεπτέμβριο.

 

Οι τρεις βασικές ημερομηνίες για πρόωρες κάλπες

Κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι ο Αύγουστος, με το βλέμμα να είναι «στραμμένο» στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, τα ελληνοτουρκικά, την ενεργειακή κρίση και τις φωτιές.

Στο πλαίσιο αυτό, τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες – ορόσημα – για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το στήσιμο πρόωρων καλπών τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και το πρώτο του Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στα τέλη του Αυγούστου, τότε πρώτη δυνατή ημερομηνία είναι η 18η Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις