Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα – Τουρκία: «Απαγόρευση» από την Τουρκία σε ελληνική άσκηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Τουρκία: «Απαγόρευση» από την Τουρκία σε ελληνική άσκηση

Ελλάδα – Τουρκία: Η Τουρκία ισχυριζόμενη ότι αυτή η περιοχή εμπίπτει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Καρπάθου.

Ανεβάζει τους τόνους και το θερμόμετρο στο ανατολικό Αιγαίο η Τουρκία, αυτή τη φορά προσπαθώντας να βάλει μπλόκο σε ελληνική στρατιωτική άσκηση δυτικά της Καρπάθου. Η Ελλάδα στις 9/6 προχώρησε στην έκδοση ΝΟΤΑΜ δεσμεύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή για άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 14/6. Από την πλευρά της η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Καρπάθου, εκδίδοντας δική της ΝΟΤΑΜ και λέγοντας πως η άσκηση αυτή δεν μπορεί να γίνει.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίζει το σκηνικό παρατεταμένης έντασης με μια ακολουθία δηλώσεων υπενθύμισης των τουρκικών απαιτήσεων και δη της αποστρατιωτικοποίησης του συνόλου των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Συνακόλουθα ο τουρκικός Τύπος καλλιεργεί το πολεμικό κλίμα, λειτουργώντας επί της ουσίας σαν φερέφωνο της τουρκικής κυβέρνησης. Η προκλητική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πως συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό. Αυτό φαίνεται και από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Η Milliyet σημειώνει: «Σε πόλεμο διά αντιπροσώπων η Ελλάδα». Η Türkiye γράφει ότι «Αυτό ξεπερνάει το ελληνικό μπόι». Από την πλευρά της η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε επιθετικό σχεδιασμό της Άγκυρας και δεν κρύβει την ικανοποίησή της για τις τοποθετήσεις Ουάσινγκτον και Βρυξελλών περί αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

«Η Ελλάδα έχει δίκιο» λέει Τούρκος πρέσβης επί τιμή

«Η Ελλάδα έχει δίκιο», τονίζει σε συνέντευξή του ο Γιαλίμ Εράλπ, πρέσβης επί τιμή της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε ότι η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας την καθιστά επιτιθέμενο κράτος. Το γεγονός αυτό τον έκανε στόχο επιθέσεων και του τουρκικού Τύπου: «Ο πρώην πρέσβης εκπρόσωπος των Ελλήνων» γράφει η εφημερίδα Aksam. Οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στην Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις