Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλλειψη πυρομαχικών Ουκρανία: Δραματική έκκληση αξιωματούχου
ΚΟΣΜΟΣ

Έλλειψη πυρομαχικών Ουκρανία: Δραματική έκκληση αξιωματούχου

Έλλειψη πυρομαχικών Ουκρανία: Ουκρανός αξιωματούχος κάνει έκκληση για περισσότερα πυρομαχικά λόγω έλλειψης.

Σε ένα κρίσιμο σημείο φαίνεται πως μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς η χώρα που δέχθηκε τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ξεμένει από πυρομαχικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία στέλνει αγωνιώδες μήνυμα για το γεγονός πως ο οπλισμός που έχει στα χέρια της φτάνει προς το τέλος του. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες αυτές οι φωνές αυξάνονται και μετατρέπονται σε κραυγές αγωνίας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατός τους αρχίσει να έχει σοβαρές ελλείψεις από πυρομαχικά, τα οποία τελειώνουν, καθώς εμπλέκεται σε έντονες μάχες πυροβολικού με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιοχής Μικολάιβ στο νότιο μέτωπο, δήλωσε ότι οι μάχες έχουν μετατραπεί σε «πόλεμο πυροβολικού». Πρόσθεσε ότι ο Ρωσικός Στρατός είναι πολύ πιο ισχυρός, ενώ στα στρατεύματα της Ουκρανίας λιγοστεύουν οι οβίδες.

Πώς έφτασε στο σημείο να ξεμείνει από πυρομαχικά, παρά τη δυτική βοήθεια

Παράλληλα, προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν την παράδοση όπλων και πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντεπιτεθεί. «Η βοήθεια της Ευρώπης και της Αμερικής είναι πολύ, πολύ σημαντική», είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, έκανε παρόμοια σχόλια σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Η Ουκρανία φαίνεται πως έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής που διέθετε και πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από τα όπλα που της προμηθεύουν οι ξένοι σύμμαχοί της. Αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι Δυτικοί κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν το Κίεβο, που ζητούσε όπλα και πυρομαχικά, φροντίζοντας ωστόσο να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μείζων πρόκληση από τη Μόσχα, λόγω της ανησυχίας τους για την εξάπλωση του πολέμου πέραν των ουκρανικών συνόρων.

Η Ουάσινγκτον άρχισε να στέλνει βαριά όπλα στο Κίεβο

Χωρίς να το λένε, ανησυχούσαν επίσης για το ενδεχόμενο τα πιο προηγμένα όπλα τους να πέσουν στα χέρια του ρωσικού στρατού. Στράφηκαν, έτσι, σε χώρες που ανήκαν άλλοτε στο σοβιετικό μπλοκ και διέθεταν πυρομαχικά σοβιετικών προτύπων, προς αντικατάσταση αυτών που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανικές δυνάμεις. Όμως ακόμη και αυτά τα στοκ εξαντλήθηκαν, το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο σοβιετικής κατασκευής «εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη», όπως το έθεσε στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Γι’ αυτό οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του NATO αποφάσισαν να παραμερίσουν τις ανησυχίες για την εξάπλωση του πολέμου ή το να πέσουν στα χέρια της Ρωσίας ευαίσθητες τεχνολογίες. Η Ουάσινγκτον άρχισε να στέλνει βαριά όπλα στο Κίεβο, όπως αρχικά πυροβόλα, και κατόπιν αποφάσισε να στείλει εξοπλισμό αιχμής, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, συστήματα μεγάλης ακρίβειας και με βεληνεκές μεγαλύτερο από ανάλογα ρωσικά όπλα.

https://twitter.com/InsiderGeo/status/1535614192862076929?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1535614192862076929%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FInsiderGeo2Fstatus2F1535614192862076929widget%3DTweet

Γιατί δίνεται περιορισμένος στρατιωτικός οπλισμός στην Ουκρανία

Οι σύμμαχοι προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που χορηγούν στο Κίεβο, ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ελαφρών όπλων, εξήγησε άλλος Αμερικανός στρατιωτικός. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που δημιουργήθηκε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο με παρούσες περίπου σαράντα χώρες στη βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία.

Έπειτα από τη δεύτερη συνεδρίασή της, τον Μάιο, που έγινε ψηφιακά, η ομάδα αυτή αναμένεται να έχει νέα συνάντηση τη 15η Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ο περιορισμένος δυτικός οπλισμός στην Ουκρανία, οφείλεται στο ότι οι σύμμαχοι θέλουν να είναι σίγουροι πως το Κίεβο θα είναι ικανό να τον υποδέχεται με ασφάλεια και για να περιοριστεί ο κίνδυνος βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις