Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – απειλές: Τα… ελληνικά tweets του Τούρκου προέδρου
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – απειλές: Τα… ελληνικά tweets του Τούρκου προέδρου

Ερντογάν – απειλές: «Τίποτα απολύτως δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας διακαιώματα», απαντά η Αθήνα - 16 χάρτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.

Ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο η Άγκυρα, η οποία διά στόματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και άλλων αξιωματούχων προχώρησε στην εκτόξευση απειλών, υπονοώντας ακόμη και την κήρυξη πολέμου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε δύο φορές προς την ελληνική ηγεσία αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο ανατολικό Αιγαίο και εγείροντας αξιώσεις από τη Μεγίστη μέχρι και τη Θράκη. Από κοινού με τον κυβερνητικό του εταίρο ακροδεξιό πολιτικό Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης «EFES 2022», η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων σενάρια απόβασης τουρκικών δυνάμεων σε νησιά, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα «να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες», ξεδιπλώνοντας έναν μακρύ «κατάλογο» αξιώσεων κατά των ελληνικών θέσεων.

«Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά», έσπευσε να τονίσει ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, θα το ακολουθήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι». Ακολούθως και εκμεταλλευόμενος τη χρονική συγκυρία των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, είπε ότι «προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών».

 

Έρχονται γεωτρήσεις

Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τις πρακτικές του ΟΗΕ» και απευθυνόμενος προς την ελληνική πλευρά, «συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τα διεθνή δικαιώματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί», κατέληξε.

 

Απαντήσεις επί… χάρτου

Μετά τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον οποίο επέδειξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ακολούθως στο Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς, στο περιθώριο της διμερούς συνάντησής του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, σειρά είχε χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τεκμηριώνοντας με μια σειρά από 16 χάρτες το παράνομο των τουρκικών αξιώσεων. Οι συγκεκριμένοι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

 

Τα tweets στα ελληνικά

Την ίδια ώρα, στον προβληματισμό της Αθήνας αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του Τούρκου Προέδρου προστέθηκε και η πρωτοφανής κίνησή του να απευθυνθεί μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter στα ελληνικά, κωδικοποιώντας χθες το βράδυ -σε μια σειρά από τιτιβίσματα- τις απειλές που διατύπωσε εναντίον της Ελλάδας, στην ομιλία του στη Σμύρνη. Πολύ περισσότερο, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί από ελάχιστα ως σπάνια την Αγγλική γλώσσα, για να απευθυνθεί στο παγκόσμιο -ψηφιακό- κοινό και ενώ οι περισσότεροι από τα 19 εκατομμύρια ακόλουθοί του είναι τουρκικής καταγωγής.

 

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν» ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Ερντογάν και συνέχισε: «η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η γλώσσα της λογικής

Παρά τις επιδιώξεις του Προέδρου της γειτονικής χώρας, σχεδόν ακαριαία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου δήλωσε πως «είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου» και συνέχισε λέγοντας πως «οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις