Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης γιοκ: Τι κρύβεται “πίσω” από την απίστευτη δήλωση Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης γιοκ: Τι κρύβεται “πίσω” από την απίστευτη δήλωση Ερντογάν

Μητσοτάκης γιοκ: Νέο τοπίο διαμορφώνουν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι ακραίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

Σε άνευ προηγουμένου «ρεσιτάλ» προκλητικότητας επιδόθηκε ο Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Αθήνα να αντιδρά με ψυχραιμία. H επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, που έτυχε καθολικής επιδοκιμασίας, δεν έχει «καθίσει» καθόλου καλά στην Τουρκία. Κάθε άλλο. Μάλιστα, έχει πυροδοτήσει την οργή της γείτονος, με τον Ερντογάν όχι απλώς να υψώνει τους τόνους, αλλά να προβαίνει σε άκρως προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας και του κ. Μητσοτάκη, πρωτοφανείς σε επίπεδο διπλωματίας και δη μεταξύ ηγετών κρατών. Το «δεν υπάρχει πια για εμένα Μητσοτάκης», του Ερντογάν, φανερώνει τον τεράστιο εκνευρισμό της Αγκυρας για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο και το γεγονός ότι το Κογκρέσο έδειξε να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αποδοκιμάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις.

Η Αθήνα στο δρόμο της υπευθυνότητας και της ψυχραιμίας, απάντησε δίχως να ανεβάζει περαιτέρω τους τόνους, και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. (…) Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για εμένα, δεν θα συναντηθώ ξανά μαζί του»

Ποια ήταν η απίστευτη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια». «Δεν υπάρχει πλέον για εμένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», τόνισε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Ερντογάν: Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη πως θέλει να μπλοκάρει την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία!

Σύμφωνα με όσα εκστόμισε ο Ερντογάν, παρόλο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία, προειδοποιώντας ώστε να μην της δοθούν τα F-16. «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει ”να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιον λόγο; Ποιον απειλούν; Για ποιον λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της ΕΕ χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, και συμπλήρωσε: «Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με όποιον θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».

Αποκαλυπτήρια Ερντογάν για νέα υποβρύχια, με απειλές και προειδοποιήσεις κατά Ελλάδας-Κύπρου

Ο Ερντογάν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά το «σόου» στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcuki, όπου εξαπέλυσε απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των διεθνών συμμάχων. Υπενθυμίζεται ότι η «Χουριέτ» είχε γράψει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια και είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Απόρροια αυτής της στάσης ήταν η αδιανόητη πρόσφατη πρόκληση, με δύο τουρκικά F-16 να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε απόσταση 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη.

Και όλα αυτά μόλις λίγους μήνες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό.

Η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε μεν έντονα, αλλά με υπευθυνότητα στις δηλώσεις Ερντογάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του τόνισε ότι ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται την Ελλάδα χωρίς να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι πρώτο θέμα σχεδόν σε όλο τον τουρκικό Τύπο

Milliyet: Για εμένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης

Aksam: Για εμένα πια δεν υπάρχει κάποιος που ονομάζεται Μητσοτακης

Hurriyet: Από εδώ και πέρα ας το σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει.

Sabah: Για εμένα πια, δεν υπάρχει Μητσοτάκης

Οι δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησαν και τις βράδυνες ενημερωτικές εκπομπές, με Τούρκους αναλυτές να αποδίδουν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις υποθέσεις της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας F-35 που έχουν «παγώσει» για την Άγκυρα. Επίσης αναφέρουν ότι «έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις».

Διαβάστε έναν χαρακτηριστικό διάλογο από εκπομπή του Haber Turk:

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Οι σχέσεις του προέδρου με τον Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρκετά καλές. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχα αρχίσει να βελτιώνονται. Λέγαμε μάλιστα να μην βάλουμε τρίτες χώρες ανάμεσα μας και να λύσουμε με αδελφικό τρόπο τα  προβλήματα μεταξύ μας. Τι συνέβη ξαφνικά και ο πρόεδρος τσαντίστηκε τόσο πολύ με τον Μητσοτάκη;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Διότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Υπάρχουν  τα θέματα  των F-16, των F-35,  οι συμφωνίες για τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου όπως και η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Κυρία Κιουμπρά, εσείς πράγματι πιστεύετε πως η Τουρκία με την Ελλάδα από μόνες τους μπορούν να επιλύσουν τα μεταξύ τους  προβλήματα με αδελφικό τρόπο, Ο κ. Ερντογάν μπορεί να βγει να πει ο αδελφός μου ο Μητσοτάκης, την άλλη ημέρα μπορεί να βγει να πει ‘’για μένα πια δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης’’. Έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις. Μέχρι και χθες ο Άσαντ δεν ήταν ‘’ο αδελφός μου ο Άσαντ’’.

Κούμπρα Παρ (παρουσιάστρια): Γιατί ενοχλείται η Ελλάδα από το ενδεχόμενο να αγοράσουμε  F-16;

Φαρούκ Ακσόι: (δημοσιογράφος): Ίσως επειδή σκέφτεται πως με αυτά τα F-16 δεν θα κάνουμε τουριστικές ξεναγήσεις πάνω από το Αιγαίο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις