Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εδάφη Ουκρανίας στη Ρωσία: Η πρόταση Kίσινγκερ για μια ειρηνευτική συμφωνία
ΚΟΣΜΟΣ

Εδάφη Ουκρανίας στη Ρωσία: Η πρόταση Kίσινγκερ για μια ειρηνευτική συμφωνία

Εδάφη Ουκρανίας στη Ρωσία: «Ιδανικά η διαχωριστική γραμμή πρέπει να είναι μια επιστροφή στο status quo ante"

Η Δύση θα πρέπει να σταματήσει την προσπάθεια για μια συντριπτική ήττα της Ρωσίας τόνισε ο Χένρι Κίσινγκερ καλώντας την Ουκρανία να εκχωρήσει εδάφη στη Μόσχα με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο 98χρονος πρώην ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία «προτού δημιουργήσει ανατροπές και εντάσεις που θα είναι δύσκολο να ξεπεραστούν».

«Ελπίζω οι Ουκρανοί να συνδυάσουν με σοφία τον ηρωισμό που επέδειξαν», είπε. «Ιδανικά η διαχωριστική γραμμή πρέπει να είναι μια επιστροφή στο status quo ante (προηγούμενο καθεστώς). Η συνέχιση του πολέμου πέραν του σημείου αυτού δεν θα αφορά στην ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο κατά της ίδιας της Ρωσίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ μετά την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην ίδια σύνοδο, ότι η ωμή ισχύς θα κυβερνήσει ξανά στον πλανήτη αν επιτραπεί να περάσει αναπάντητη η ρωσική εισβολή στη χώρα του.

https://twitter.com/DMokryk/status/1529009348239843335

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν θα έχει νόημα η σύνοδος στο Νταβός αν επιτραπεί στον Πούτιν να νικήσει στον πόλεμο επειδή «δεν ενδιαφέρεται για τις σκέψεις μας» και «η ωμή δύναμη δεν μιλάει, αλλά σκοτώνει». Ωστόσο, ο Κίσινγκερ υποστήριξε ότι θα είναι «ολέθριο» για τη Δύση να παρασυρθεί από τα «συναισθήματα της στιγμής» και να ξεχάσει τη θέση ισχύος της Ρωσίας στην Ευρώπη. Εξήγησε δε ότι η Ρωσία είναι «ουσιαστικό κομμάτι της Ευρώπης εδώ και πάνω από τέσσερις αιώνες» και σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να παραβλέψουν αυτή τη μακροχρόνια σχέση ειδάλλως θα διακινδυνέψουν να ωθήσουν τη Ρωσία σε μόνιμη συμμαχία με την Κίνα.

Κίσινγκερ: Η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των σινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων

Αναφερόμενος στις σινο-αμερικανικές σχέσεις ο Κίσινγκερ τόνισε ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο πρέπει να αποφύγουν να βάλουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης η ανάγκη να αποτραπεί μια ευθεία αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να παρέμβει στρατιωτικά αν εισβάλει η Κίνα στην Ταϊβάν – σε μια προφανή ρήξη της εσκεμμένης παράδοσης της «στρατηγικής αμφισημίας» αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε στη συνέχεια να υποβαθμίσει τη σημασία των δηλώσεων Μπάιντεν, λέγοντας ότι δεν συνιστούν αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις