Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έρχεται καύσωνας: Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες ανά περιοχή
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται καύσωνας: Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες ανά περιοχή

Έρχεται καύσωνας: Καύσωνας προ των πυλών - Η πιο ζεστή ημέρα η Πέμπτη

«Κύμα» ζέστης αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα το θερμόμετρο αναμένεται να ξεπεράσει τους 38 βαθμούς σε αρκετές περιοχές από την Τετάρτη. Η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Πέμπτη με τον καύσωνα να διαρκεί μέχρι και το Σάββατο. Η μέγιστη θερμοκρασία στην Αττική την  Τρίτη και την Τετάρτη θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου και τους 35 βαθμούς σε Λάρισα και Βοιωτία. Ο καιρός θα θυμίζει καλοκαίρι καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, λίγες μόνο ημέρες πριν μας αποχαιρετίσει ο μήνας Μάιος. Βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια θάλασσα, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που διαμέσου της κεντρικής Ευρώπης εκτείνεται ως τη Ν. Ισπανία, κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά.

Ο καιρός την Τρίτη

Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα βρίσκεται υπό την επίδραση των υψηλών πιέσεων της κεντρικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα την επικράτηση ασθενών ανέμων και ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές της. Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα ορεινά κυρίως της Β. Ελλάδας, όπου το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ίσως εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 33 βαθμούς.

Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, από πλευράς ανέμων και προοπτικής βροχών η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει, αλλά η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Εκτιμάται ότι στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που δεν φθάνουν οι θαλάσσιες αύρες οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν από 35 ως 37 βαθμούς, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Εβδομάδα μίνι καύσωνα από σήμερα

Για τον πρώτο μίνι καύσωνα της χρονιάς προειδοποιεί και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης με τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να παραμένει σταθερά άνω των 32 βαθμών Κελσίου, φτάνοντας σε κάποιες περιοχές ακόμη και τους 37. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN η πρώτη ισχυρή θερμή εισβολή αναμένεται τα επόμενα 24ωρα. Το αίτιο είναι οι πολύ θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την ιβηρική χερσόνησο, κάτι που σημαίνει πως θα ανέβει η θερμοκρασία.

Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Στον Έβρο για παράδειγμα το θερμόμετρο θα φτάσει κοντά στους 34 βαθμούς Κελσίου. Επίσης Πέλλα, Πιερία, και Ημαθία θα δουν θερμοκρασίες γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει στους 36 βαθμούς και τους 37 προς Βοιωτία και Αργολίδα. Σε Δωδεκάνησα και Κρήτη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου. Πάντως, σύμφωνα με τον Κλέάρχο Μαρουσάκη το κύμα ζέστης θα κρατήσει μέχρι το Σάββατο όπου η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά, χωρίς να αποκλείονται και καταιγίδες από τις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις