Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Μαχητικά και drone στον ελληνικό ουρανό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Μαχητικά και drone στον ελληνικό ουρανό

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, ένα μη επανδρωμένο UAV και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών.

Μετά τα δύο τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη στα μόλις 2,5 ναυτικά μίλια, το μπαράζ των προκλήσεων συνεχίζεται στο Αιγαίο. Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και δύο τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα. Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ. Υπενθυμίζεται ότι για την παραβίαση στην Αλεξανδρούπολη, το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την “πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας”.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις