Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Κογκρέσο: Μια σημαντική εθνική στιγμή – Συγκίνηση και δεσμεύσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Κογκρέσο: Μια σημαντική εθνική στιγμή – Συγκίνηση και δεσμεύσεις

«Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης»

Με μια ομιλία ορόσημο, ανάλογη της ιστορικής στιγμής για τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που απευθύνεται στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να σηκώσει – 11 φορές – τους παρευρισκόμενους, αποσπώντας θερμότατο χειροκρότημα, αλλά και τα εύσημα τόσο της προέδρου Νάνσι Πελόζι όσο και των μελών του ανώτατου νομοθετικού οργάνου των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός συνδύασε τις αξίες και τα ιδανικά που συνδέουν τους αγώνες που έδωσαν οι δύο λαοί, όπως η “Δημοκρατία” και η “Ελευθερία”, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν με την εισβολή στην Ρωσία αλλά και με την τακτική του αναθεωρητισμού που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν με την συνεχή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ωστόσο, ανέδειξε με ξεκάθαρο τρόπο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, με τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις απειλές εναντίον της Κύπρου.

“Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως”, είπε χαρακτηριστικά με τα μέλη του Κογκρέσου να δείχνουν με το χειροκρότημα τους, την πλήρη στήριξη των ελληνικών θέσεων. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέπεσε χρονικά με την αρνητική στάση που εκφράζει η Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας, μία τακτική που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία του έβαλε στο ίδιο κάδρο τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για τα απολυταρχικά καθεστώτα.

“Να σταλεί ένα μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει”.

Τα τουρκικά F16

Όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή, έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης και αγοράς των F16 που έχει ζητήσει η Τουρκία, στα μέλη του Κογκρέσου, του αρμόδιου οργάνου που αποφασίζει για τα εξοπλιστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού περιέγραψε τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να το σκεφτούν καλά πριν το πράξουν. “Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη σας, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο”.

Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος

Στις επαφές του κ. Μητσοτάκη αυτό το διήμερο στην Ουάσιγκτον ξεχωρίζουν οι συζητήσεις για τα ενεργειακά. Υπήρξε πολύ έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας για ανάπτυξη περισσότερων μονάδων αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε σύμφωνα με συνεργάτες του ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την Ευρώπη.

Οι αναφορές Μητσοτάκη σε επιφανείς Έλληνες των ΗΠΑ: Από τον Μπουρλά ως τον Αντετοκούνμπο

Ιδιαίτερη μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους Έλληνες που έγιναν αποδεκτοί από το αμερικανικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα κοινά του αμερικανικού και του ελληνικού λαού,  που είναι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επιφανείς Έλληνες στις ΗΠΑ, φέρνοντας ως τρανό παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Σήμερα οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα τρία εκατομμύρια που αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες -ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο σεβάσμιους εκπροσώπους στις τέχνες, την επιστήμη, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό και πολιτικοί, αλλά και οραματιστές όπως ο Νίκολας Νεγρεπόντε, ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Τζον Κασαβέτης, ο Ελίας Καζάν, ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζορτζ Πελεκάνος, ο Τομ Χάνκς και βεβαίως ο Γιάννης Αντετονκούμπο. Έξι από αυτούς είναι στο Κογκρέσο και ένας από αυτούς ο Μάικ Δουκάκης ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1988. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στις ΗΠΑ ήταν ότι οι αξίες της Αμερικής και της Ελλάδας έχουν πολλά κοινά» ανέφερε συγκεκριμένα. «Ζήτω η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» κατέληξε, καταχειροκροτούμενος.

https://twitter.com/RepAlGreen/status/1526719004630556672?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1526719004630556672%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1244511%2Fmitsotakis-edeixe-kai-sto-kogreso-hartes-tis-galazias-patridas%2F

https://twitter.com/RepMcCaul/status/1526696185657974784?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1526696185657974784%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1244511%2Fmitsotakis-edeixe-kai-sto-kogreso-hartes-tis-galazias-patridas%2F

Οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και τη επιρροή που είχαν όλοι οι παραπάνω στους πολίτες των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο «Greek Freak» πάτησε στα παρκέ της Αμερικής το 2014 όταν επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπάκς στο νούμερο 15 του ντράφτ και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει σύνθημα στα χείλη των Αμερικανών φιλάθλων. Άλλωστε έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε τον τίτλο του NBA αλλά και το βραβείο του MVP στο NBA.

Παράσημα σε ομογενείς, με παρόντα τον Μενέντες

Ο πρωθυπουργός έγινε επίσης δεκτός με ενθουσιασμό στον τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ από εκατοντάδες παράγοντας της ελληνικής Ομογένειας που συμμετείχαν σε δεξίωση που παρέθεσαν οργανώσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στην εκδήλωση παρασημοφορήθηκαν από τον πρωθυπουργό σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Ομογένειας.

Οι 12 που έλαβαν παράσημα είναι οι εξής:

*Demetrios Kokotas, για λογαριασμό της AHEPA: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, ύπατος Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, στην επέτειο των 100 χρόνων του οργανισμού.

*Γεώργιος Μπεχράκης – George Behrakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος.

*Gus Billirakis: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2007.

*Katherine Elizabeth Fleming: Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

*Marina Hatsopoulos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας, πρόεδρος Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας.

*Alexandros Karloutsos: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος στον ιερωμένο που διατέλεσε επί 30 και πλέον χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

*Constantine Manos: Αργυρός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, φωτογράφος.

*George Marcus: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap.

*George Pavlakis: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, διευθυντής Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.

*Olympia Snowe: Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Ευποιίας, πρώην Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών.

*Angelo Tsakopoulos: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, πρόεδρος της εταιρείας AKT Investments.

*Endy Zemenides: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, εκτελεστικός διευθυντής στο Hellenic American Leadership Council (HALC).

Αμέσως μετά την τελετή της απονομής των παρασήμων, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πήγαν το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα.

Τα εύσημα Πελόζι στον Μητσοτάκη

Η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, απένειμε δημόσια τα εύσημα στον πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. “Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η ομιλία του Πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη”, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η κ. Πελόζι ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την “ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του” και τον χαρακτήρισε ως ένα καλό φίλο των ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός απένειμε στην πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση για την χώρα μας. “Ήταν μια ευκαιρία για μένα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με το επίπεδο της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας, αλλά και να μιλήσω ευρύτερα για το που βαδίζει η δημοκρατία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”.

Και πολλοί Γερουσιαστές, όμως, χαριτολογώντας ζήτησαν από τον κ. Μητσοτάκη να…γράφει τις ομιλίες τους, μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης. Όπως είναι φυσικό, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες με τον κ. Μητσοτάκη, ιδίως αυτοί που τον συνόδευαν, όπως οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Τζεν Σαμπάνης, Κρις Πάπας και Νικόλ Μαλλιωτάκη, ενώ στο entourage του πρωθυπουργού ήταν και οι επιδραστικοί γερουσιαστές Μπόμπ Μενέντεζ, Μιτς Μακ Κόνελ και Τζίμη Ρις.

Δένδιας σε Μπλίνκεν: Η Τουρκία παραβιάζει τους κανόνες

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και την ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν οι τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας την ανάγκη σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να παραμείνει το ΝΑΤΟ ενωμένο. “Συνολικά, όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνο η αμερικανική διοίκηση, όχι μόνο ο Πρόεδρος, αλλά συνολικά το αμερικανικό σύστημα έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι ένας πιστός σύμμαχος που έχει ενταχθεί σε ένα σύστημα αξιών: στο σύστημα των δημοκρατιών, στο σύστημα των χωρών οι οποίες πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να διέπεται από νόμους και κανόνες. Και από την άλλη πλευρά, ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος δεν διστάζει να παραβεί κανόνες και πολλές φορές λειτουργεί με έναν έντονο αναθεωρητισμό. Νομίζω αυτό πια είναι σαφές”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Αποτίμηση

Κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν απόλυτα επιτυχημένη την επίσκεψη, σημειώνοντας πως “η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης”. Η θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο και τα όσα ειπώθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν δείχνουν πως “η χώρα μας κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Παράλληλα γίνεται αναφορά στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια με την “Ελλάδα να δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης”. Στο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας της κυβέρνησης. “Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα” επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν υπήρξε οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ως και την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, ενώ σε παρόμοια γραμμή είχε κινηθεί και το ΚΙΝΑΛ. Ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αυτή την ώρα, έχει εστιάσει την κριτική του στην «απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων» από μέρους των ΗΠΑ, με τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο να σπεύδει χθες να μιλήσει για… αποτυχία.

Στον απόηχο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο, πάντως, άλλοι δεν συμμερίστηκαν τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί προηγουμένως. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Κυριακή Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για ιστορική ομιλία. «Ανέδειξε τον ρόλο Ελλάδας αλλά και Κύπρου για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας. Καθοριστική για τον αγώνα της χώρας μας η ισχυρή θέση αρχών για το Κυπριακό», έγραψε ο κ. Αναστασιάδης.

Και ο Έλληνας επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έγραψε ότι «Οι ιστορικές ομιλίες του Κων. Καραμανλή στο Ζάππειο τον Μάιο του 1979, του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2018 και η σημερινή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο οριοθετούν ξεκάθαρα την θέση του ελληνισμού στη Δύση και την Ευρώπη».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως που βρισκόταν σε θεωρείο του Καπιτωλίου την ώρα της ομιλίας, μαζί με την υπόλοιπη κυβερνητική αποστολή, υπογράμμισε ότι «η ατμόσφαιρα στην αίθουσα ήταν πολύ συγκινησιακά φορτισμένη. Η προσοχή όλων στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού απόλυτη, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι παρακολουθούσαν κάθε λέξη του».

Το ενσταντανέ Στυλιανίδη

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όμως, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «συνόψισε άρτια το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού, επανατοποθετώντας την Ελλάδα στο παγκόσμιο στερέωμα». Ομοίως ευτυχής που παρακολούθησε την ομιλία εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ήταν, δε, χαρακτηριστικό το ενσταντανέ που «ανέβασε» στο twitter ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με συναδέλφους του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Θεόδωρος Ρουσόπουλος και τη Φωτεινή Πιπιλή να παρακολουθούν την ομιλία Μητσοτάκης από το πατρικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις