Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

05

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σουηδία ΝΑΤΟ: Αλλαγή στάσης μετά από δύο αιώνες
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία ΝΑΤΟ: Αλλαγή στάσης μετά από δύο αιώνες

Σουηδία ΝΑΤΟ: Αντίθετη η κυβέρνηση με την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ και πυρηνικών όπλων

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Σε μια απόφαση που αναμένεται να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση της Σουηδίας, δίνοντας το «πράσινο φως» για την υποψηφιότητα της χώρας προς ένταξη στη βορειοατλαντική συμμαχία. Εγκαταλείποντας μια στάση ουδετερότητας που διατηρεί εδώ και περίπου 200 χρόνια, η Σουηδία ανοίγει πλέον τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στη Συμμαχία, ταυτόχρονα με την Φινλανδία.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, «η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας αποφάσισε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν η χώρα.

Σουηδία: Αντίθετη η κυβέρνηση με την εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ και πυρηνικών όπλων

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο. Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στην Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με την Φινλανδία.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Ζούμε σε μια νέα, επικίνδυνη πραγματικότητα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή από την Στοκχόλμη, η πρωθυπουργός και ηγέτις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε και επίσημα τη στήριξη του κόμματός της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούμε ότι το καλύτερο για τη Σουηδία και την ασφάλεια του σουηδικού λαού είναι να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια απόφαση που λάβαμε μετά από πολύ προσεκτική εξέταση», δήλωσε η Άντερσον, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση ανατρέπει μια στάση που έχει κρατήσει η χώρα εδώ και 200 ​​χρόνια και αφήνει πίσω «μια πολιτική γραμμή ασφαλείας που είχαμε σε διαφορετικά σχήματα και μορφές». «Για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, η στρατιωτική πολιτική της μη συμμαχίας μάς έχει εξυπηρετήσει καλά. Αλλά η ανάλυσή μας δείχνει ότι δεν θα μας εξυπηρετήσει το ίδιο καλά στο μέλλον. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που λάβαμε ελαφρά τη καρδία», τόνισε η πρωθυπουργός, εξηγώντας πως η χώρα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και να λάβει αποφάσεις με βάση το σημερινό κλίμα.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα πριν και ένα μετά την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η Ευρώπη, η Σουηδία και ο σουηδικός λαός ζουν σε μια νέα, επικίνδυνη πραγματικότητα. Η ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας στην οποία η Σουηδία έχει βασίσει τις πολιτικές ασφαλείας της εδώ και αιώνες είναι τώρα υπό επίθεση», είπε η Άντερσον.

Η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας του ΝΑΤΟ

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι αν η Σουηδία έμενε η μόνη χώρα στην περιοχή της Βαλτικής που δεν θα εντασσόταν στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να βρισκόταν σε πολύ ευάλωτη θέση. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η πρωθυπουργός της χώρας ξεκαθάρισε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παρόλα αυτά, ξεκαθάρισε πως η απόφαση της χώρας της να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι εναντίον της Ρωσίας, αλλά κάτι που είναι καλύτερο για την ίδια τη χώρα. «Η Σουηδία θα είναι ευάλωτη κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, έως ότου λάβει την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών που θα είχε ένα μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά. Φρόντισε, ωστόσο, να επισημάνει ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα πετύχει περισσότερη ασφάλεια και θα συμβάλει σε περισσότερη ασφάλεια. «Η Σουηδία θα είναι πάροχος ασφάλειας», ξεκαθάρισε η Σουηδή πρωθυπουργός.

Τη Δευτέρα, η Άντερσον θα απευθυνθεί στο σουηδικό κοινοβούλιο με στόχο να εξασφαλίσει υποστήριξη για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. «Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στην συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις