Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φινλανδία ΝΑΤΟ: Κόντρα με τη Ρωσία για την ένταξη στη Βορειοατλαντική συμμαχία
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία ΝΑΤΟ: Κόντρα με τη Ρωσία για την ένταξη στη Βορειοατλαντική συμμαχία

Φινλανδία ΝΑΤΟ: «Μίλησα και με τον Τσαβούσογλου και είμαι σίγουρος πως θα βρούμε λύση» δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

Την πρόθεση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ εντός της εβδομάδος, εφόσον βέβαια το φινλανδικό Κοινοβούλιο αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα, κατέστησε σαφή ο υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας Πέκα Χααβίστο. Παράλληλα, σημείωσε ακόμη ότι ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του Ελσίνκι, ενώ ο ίδιος μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στη Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα (σ.σ. 14/5). Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο κ. Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες. «Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε. Σε αυτό το διάστημα, τόνισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη με τη Ρωσία»

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο κ. Χααβίστο υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις