Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μουντιάλ ομοφυλόφιλοι: Το Κατάρ ρίχνει πόρτα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
ΚΟΣΜΟΣ

Μουντιάλ ομοφυλόφιλοι: Το Κατάρ ρίχνει πόρτα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Μουντιάλ ομοφυλόφιλοι: Σάλο έχει προκαλέσει το κοινό ρεπορτάζ τριών Μέσων χωρών της Σκανδιναβίας.

Σάλο έχει προκαλέσει το κοινό ρεπορτάζ τριών Μέσων χωρών της Σκανδιναβίας σύμφωνα με το οποίο τα ξενοδοχεία διαμονής του Κατάρ τα οποία πρότεινε η FIFA για την φιλοξενία των φιλάθλων εν όψει του Μουντιάλ του 2022 δεν δέχονται ομοφυλόφιλους. Το σουηδικό SVT Sport, το νορβηγικό NRK και το δανέζικο DR έκαναν έρευνα σε 69 ξενοδοχεία για να μάθουν τις προθέσεις τους σχετικά με την διαμονή των ομοφυλόφιλων και έβγαλαν…λαβράκι.

Τα τρία από αυτά δεν δέχονται καθόλου ομοφυλόφιλους και άλλα είκοσι δέχονται αλλά δεν επιτρέπουν την εκδήλωση της σεξουαλικής ταυτότητά τους. Το ρεπορτάζ πήρε τεράστιες διαστάσεις και ζητήθηκε και η άποψη των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας. «Προφανώς και είναι απαράδεκτο. Δείχνει ξανά πως είναι λάθος να αναθέσεις ένα τουρνουά σε μία χώρα που δεν έχει σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το να σου επιτρέπεται να αγαπάς και να σου αρέσει όποιος θέλεις. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα πολλά χρόνια και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε. Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει και οι απαιτήσεις είναι λογικές».

«Υπάρχουν νόμοι στη χώρα που λένε ότι δεν μπορείς να είσαι ομοφυλόφιλος»

»Δυστυχώς, υπάρχουν νόμοι στη χώρα που λένε ότι δεν μπορείς να είσαι ομοφυλόφιλος και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Όμως βγήκαν και είπαν πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε καταστάσεις. Πρέπει να δούμε πράξεις. Είναι ένα πράγμα να λες κάτι κι άλλο να το πράττεις», είπε ο γενικός γραμματέας της σουηδικής ομοσπονδίας, Χακάν Σιέστραντ.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας της Δανίας,Γιάκομπ Γένσεν, είπε: «Είναι μια απογοήτευση. Είναι λάθος για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν αισθάνονται ασφαλείς στο να κλείσουν ένα ξενοδοχείο και αυτό εξαρτάται από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Είναι παντελώς ανεξάρτητο και πρόκειται για ξεκάθαρη προσδοκία ότι θα ξεπεραστεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο». «Αυτό φυσικά δεν είναι αποδεκτό, ούτε συμβαδίζει με αυτό που έχει υποσχεθεί η επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ότι θα πρέπει να υπάρχει εγγύηση για νομική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Και για να αισθάνεστε ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι θα είστε ασφαλείς», είπε στο NRK η πρόεδρος της Νορβηγικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λιζ Κλάβενες.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε τονίσει: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ». Είχε μάλιστα προτρέψει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μιλήσουν με τους κατοίκους και αξιωματούχους της χώρας και να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν τα πιστεύω τους. Στην εκδήλωση είχαν παραβρεθεί ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και ο Σαμουέλ Ετό.

Η κατάσχεση σημαιών της ΛΟΑΤΚΙ

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Απριλίου το Κατάρ απαγορεύει τις σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για λόγους ασφαλείας στα γήπεδα και όπως είναι φυσικό έχει ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κατάρ, Αμπντουλασίζ Αμπντουλάχ Αλ Ανσάρι είπε για το θεμα στο Associated Press: «Αν ένας φίλαθλος υψώσει τη σημαία του ουράνιου τόξου, θα του την πάρω, δεν είναι επειδή θέλω πραγματικά να την πάρω, να τον προσβάλω πραγματικά, αλλά να τον προστατέψω.

Επειδή, αν δεν είμαι εγώ, κάποιος άλλος γύρω του μπορεί να του επιτεθεί. Δεν μπορώ να εγγυηθώ τη συμπεριφορά ολόκληρου του λαού. Και θα του πω: «Σε παρακαλώ, δεν χρειάζεται να σηκώσεις πραγματικά αυτή τη σημαία σε αυτό το σημείο».

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είχε αντιδράσει με ανακοίνωση: «Εάν η αναγνώριση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα LGBTQ+ στο Κατάρ και οι διαβεβαιώσεις ασφάλειας δεν μπορούν να προσφερθούν, θα αναγκαστούμε να αναρωτηθούμε εάν ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα άτομα LGBTQ+ που θέλουν να παρακολουθήσουν ή να εργαστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι πολύ υψηλός. Προγραμματίζονται περαιτέρω συναντήσεις τόσο με τη FIFA όσο και με την Ανώτατη Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες, όπου ελπίζεται ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις