Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
ΕΛΛΑΔΑ

Πόρισμα ΡΑΕ: Στα 600 εκατ. τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Πόρισμα ΡΑΕ: Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον προσδιορισμό των επιπλέον εσόδων που εξασφάλισαν οι εταιρείε

Παραδόθηκε στην κυβέρνηση το πόρισμα της ΡΑΕ που προσδιορίζει τα αποτελέσματα των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης (Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022). Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον προσδιορισμό των επιπλέον εσόδων που εξασφάλισαν οι εταιρείες ενέργειας κατά την περίοδο της κρίσης και σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει το πόρισμα της ΡΑΕ. Τα έσοδα αυτά -όπως έχει ανακοινωθεί- θα φορολογηθούν με συντελεστή 90% και θα συγχρηματοδοτήσουν το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των καταναλωτών ρεύματος.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Η κερδοφορία των καθετοποιημένων προμηθευτών (είναι η ΔΕΗ και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένη κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης κατά 927 εκατ. ευρώ.

Από τα 927 εκατ. ευρώ αφαιρείται το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022, που είναι 336 εκατομμύρια.

Ερώτημα, που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, αποτελεί το αν από τα 600 εκατ. ευρώ που απομένουν, θα αφαιρεθούν και οι «έμμεσες», όπως χαρακτηρίζονται, εκπτώσεις που αντανακλούν το κόστος των σταθερών τιμολογίων που παρέχουν προμηθευτές -κυρίως η ΔΕΗ- βάσει συμβολαίων που υπεγράφησαν προ κρίσης.

ΡΑΕ: «Έμμεση έκπτωση» προς τους καταναλωτές χαρακτηρίζουν οι εταιρείες τα σταθερά τιμολόγια

Η ΡΑΕ επισημαίνει πως όλες οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ζημιές στην προμήθεια, δηλαδή στη λιανική, οι οποίες εν μέρει οφείλονται στα σταθερά τιμολόγια τόσο στην υψηλή τάση (ενεργοβόρες επιχειρήσεις) όσο και στη μέση και τη χαμηλή που συμφωνήθηκαν πριν από την ενεργειακή κρίση, σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες στην αγορά. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το κόστος από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων σε επίπεδα προ κρίσης χαρακτηρίζεται από τους προμηθευτές ως «έμμεση έκπτωση» προς τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αγορά, το κόστος της διατήρησης των σταθερών τιμολογίων (κυρίως από τη ΔΕΗ) διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα -υπενθυμίζεται- η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής έχουν επιλέξει 500.000 πελάτες της. Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι εν λόγω έμμεσες εκπτώσεις ελάφρυναν την επιβάρυνση των καταναλωτών, συνεπώς θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον συνολικό λογαριασμό.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός των ημερών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις