Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα: ‘Ωρα για λίγη.. οικονομία!
PLUS

Ποιες συσκευές καίνε πολύ ρεύμα: ‘Ωρα για λίγη.. οικονομία!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες συσκευές φουσκώνουν τους λογαριασμούς σας;

Για να ξεκινήσουμε να κάνουμε οικονομία στο σπίτι μας πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιες συσκευές καταναλώνουν την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και μετά να προχωρήσουμε σε τρόπους διαχείρισής τους.

Στο σπίτι μας οι συσκευές που «καίνε» το περισσότερο ρεύμα είναι:

τα κλιματιστικά
η κουζίνα και τα ηλεκτρικά μάτια
το ψυγείο / ο καταψύκτης
το πιστολάκι
ο αφυγραντήρας
το πλυντήριο ρούχων / το στεγνωτήριο
οι θερμάστρες / το αερόθερμο
ο θερμοσίφωνας
ο βραστήρας
οι συσκευές σε αναμονή όπως τηλεόραση, φορτιστές, κλπ.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Πριν αγοράσετε μία από τις παραπάνω ηλεκτρικές συσκευές διαβάστε αναλυτικά την κατανάλωση ρεύματος της καθεμίας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την άσκοπη χρήση των συσκευών που καίνε πολύ ρεύμα. Μπορείτε επίσης, να αντικαταστήστε παλιές συσκευές με καινούργιες. Αν και ακούγεται κοστοβόρο, είναι μία επένδυση που αξίζει να κάνετε καθώς βλέπετε τα οφέλη της σε βάθος χρόνου. Σταδιακά θα δείτε πως τα ποσά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειώνονται και κερδίζετε και καλύτερη απόδοση.

Τέλος, για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που καίει περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή, κάθε φορά που μένει για περισσότερη ώρα αναμμένος δημιουργεί φουσκωμένους λογαριασμούς. Λύστε αυτό το πρόβλημα με χρονοδιακόπτη θερμοσίφωνα που τον σβήνει αυτόματα στον χρόνο που τον έχετε ρυθμίσει. Στο εμπόριο θα βρείτε μάλιστα συσκευές που επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση του θερμοσίφωνα μέσω WiFi.

Ποια σήμανση να επιλέγετε;

Οι σημάνσεις των ηλεκτρικών συσκευών που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μας δείχνουν την ενεργειακή απόδοση των συσκευών με χαμηλότερη στην κλίμακα την G και αποδοτικότερη την Α. Αυτό σημαίνει πως μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση G καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του ίδιου έργου από μια συσκευή με ενεργειακή απόδοση A. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των συσκευών με την χαμηλότερη κατανάλωση να προτιμάτε συσκευές από κοντά στο Α ή ακόμα και Α+, Α++, Α++++. Κρατήστε τις παραπάνω συμβουλές και κάντε σωστή οικονομία στο σπίτι σας και αμέσως θα δείτε διαφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις