Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τσουρέκι που περίσσεψε – συνταγές: Δύο εύκολα, τέλεια γλυκά για να μην πετάξεις τίποτα!
PLUS

Τσουρέκι που περίσσεψε – συνταγές: Δύο εύκολα, τέλεια γλυκά για να μην πετάξεις τίποτα!

Τσουρέκι που περίσσεψε - συνταγές: Από την Αργυρώ!

Σας έμεινε τσουρέκι από το Πάσχα αφάγωτο και ψάχνετε ιδέες για το πώς θα το εκμεταλλευτείτε; Πουτίγκα με τσουρέκι και σοκολάτα. Μία εύκολη συνταγή, με την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε το μπαγιάτικο τσουρέκι που περίσσεψε.

Υλικά
Για την πουτίγκα με τσουρέκι

1½ φλ. γάλα
2 φλ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ. ζάχαρη
1 πρέζα/ες αλάτι
1 βανίλια
4 αυγά
200 γρ. τσουρέκι κομμένο σε φέτες
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1/3 φλ. καρύδια

Για την πουτίγκα με τσουρέκι

Βάζουμε το γάλα, την κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι σε κατσαρόλα, να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Προσοχή! Αν πάρει βράση θα φουσκώσει και θα χυθεί.

Κόβουμε το τσουρέκι σε λεπτές φέτες.

Βάζουμε τα αυγά σε μπολ.

Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στα αυγά ανακατεύοντας καλά.

Βουτυρώνουμε μικρό πυράντοχο σκεύος, στρώνουμε μέσα τις φέτες τσουρεκιού, να μισοκαλύπτει η μία την άλλη.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη ή ψιλοκομμένη σοκολάτα και τα καρύδια.

Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα σιγά σιγά.

Βάζουμε το πυράντοχο σκεύος σε ταψάκι με βραστό νερό (μπεν μαρί φούρνου).

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40-45 λεπτά.

Θα φουσκώσει πολύ. Μόλις το βγάζουμε, πέφτει. Από κάτω γίνεται κρέμα αφράτη και από πάνω ξεροψημένη σοκολάτα.

Γλυκό με τσουρέκι που περίσσεψε

Υλικά

500 γρ. τσουρέκι
125 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
6 αυγά σε θερμ. δωμ.
1 φλ. ζάχαρη
2 φλ. κρέμα γάλακτος
3 φλ. γάλα
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 φλ. σταφίδες
1/2 φλ. κονιάκ
1 φλ. σταγόνες σοκολάτας

Για το πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη

Κανέλα

Για το γλυκό με τσουρέκι

Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και έπειτα σε μπουκιές.

Τις βάζουμε σε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να βουτυρωθεί το τσουρέκι.

Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες μαζί με το κονιάκ και τα αφήνουμε για 1 ώρα να μουλιάσουν.

Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις σκορπάμε στο τσουρέκι.

Προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας για το γλυκό με τσουρέκι.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κρέμα, το γάλα, το ξύσμα και τις βανίλιες.

Περιχύνουμε το τσουρέκι, σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 4 ώρες στο ψυγείο.

Κατόπιν, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 30΄, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψήνουμε το γλυκό με τσουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 50΄, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλυκό στο κέντρο.

Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις