Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές στη Γαλλία 2022: Η Σώτη Τριανταφύλλου για τη Λεπέν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Γαλλία 2022: Η Σώτη Τριανταφύλλου για τη Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία 2022: 'Το πρόγραμμά της δεν στέκεται πουθενά'

Την άποψή της για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών κατέθεσε στην ΕΡΤ η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου και ανέλυσε το φαινόμενο της ακροδεξιάς υποψήφιας Μερίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντας το πολιτικό της πρόγραμμα «αριστερό». Υπάρχει μεγάλη διαφορά προσωπικότητας ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί με την Λεπέν είναι ότι η αντίδραση εναντίον της δεν σχετίζεται με το πρόγραμμά της, διότι κανείς δεν το’χει διαβάσει. Σχετίζεται με αυτό που είναι η Λεπέν, ή αυτό που έχει υπάρξει στο παρελθόν, όταν υπήρχε το Εθνικό Μέτωπο. Είναι δηλαδή μια ακτιβιστική αντίδραση, δεν είναι αντίδραση στα σημεία του προγράμματος. Η Λεπέν είναι πάρα πολύ εύκολος στόχος. Αν κανείς μελετήσει το πρόγραμμά της και της απαντήσει στο κάθε σημείο, την έχει κάνει σκόνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.

Το πρόγραμμά της δεν στέκεται πουθενά

«Το πρόγραμμά της δεν στέκεται πουθενά. Αλλά δεν κάνουμε αυτό, κάνουμε διαδηλώσεις εναντίον του φασισμού και εναντίον της άκρας δεξιάς. Δεν προχωρούν έτσι τα πράγματα στην πολιτική. Αυτό την ευνοεί, υπό την έννοια ότι την κάνει θύμα, την κάνει παρία, χωρίς υποτίθεται να το αξίζει, και της προσθέτει ψήφους από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για προγράμματα, ενδιαφέρονται για το συναίσθημα.

Αν προσπαθήσουμε να ορίσουμε την πολιτική σήμερα με τα παλιά υλικά και τα κριτήρια της δεξιάς και αριστεράς βεβαίως δεν θα βγάλουμε άκρη. Επιμένω ότι αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα της Λεπέν και δεν ξέρει την Λεπέν, τότε μπορεί να της αποδώσει μια αριστερή ταυτότητα. Είναι πρόγραμμα παροχών, είναι πρόγραμμα λαϊκιστικό όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Για παράδειγμα στηρίζει τη σύνταξη στα 60, το οποίο το θεωρώ σκανδαλώδες για την εποχή μας. Από που θα βρεθούν τα χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν τόσοι άνθρωποι στα 60 δεν μας το λέει η Λεπέν. Με άλλα λόγια, αναζητούμε στα προγράμματα πράγματα που ανήκαν στο χώρο της αριστεράς και άλλα που ανήκαν στον χώρο της αριστεράς. Αυτά τα πράγματα είναι αναχρονιστικά. Και όταν πάμε να κρίνουμε τους δύο αυτούς υποψηφίους με τέτοια επιχειρήματα, το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ συγκεχυμένο.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της Λεπέν που μοιάζουν με εκείνα του Τραμπ, αλλά νομίζω ότι οι διεθνείς της φιλίες δεν ορίζονται μόνο από τις ιδεολογικές της επιλογές, αλλά και από το ποιος τελικά την κάνει παρέα. Οι πιο σοβαροί πολιτικοί στον διεθνή χώρο την αποφεύγουν, άρα αναζητεί συμμαχίες σε πρόσωπα κάπως σκοτεινά. Είναι κάτι αντίστοιχο με το δάνειο που πήρε για το κόμμα της από ρωσική τράπεζα. Δεν της χορηγούσαν δάνειο οι γαλλικές τράπεζες».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει καθόλου το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Το κοινό της Λεπέν φαίνεται να μην ενδιαφέρεται καθόλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σώματος των ψηφοφόρων. Δεν ενδιαφέρεται για τίποτα που συμβαίνει εκτός Γαλλίας», κατέληξε η Σώτη Τριανταφύλλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις