Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

17

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χαλάρωση μέτρων κορονοϊού – Ελλάδα: Κατάργηση περιορισμών, τι ισχύει για τη μάσκα
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάρωση μέτρων κορονοϊού – Ελλάδα: Κατάργηση περιορισμών, τι ισχύει για τη μάσκα

Χαλάρωση μέτρων κορονοϊού - Ελλάδα: Aλλαγή σε πολλούς περιορισμούς της καθημερινότητάς μας από την Πρωτομαγιά.

Aλλαγή σε πολλούς περιορισμούς της καθημερινότητάς μας την Πρωτομαγιά, σηματοδότησε η ανακοίνωση του οδικού χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Η έκπληξη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η κατάργηση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα την αποχωριστούμε πλήρως. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί και θα περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα, η μάσκα θα μείνει υποχρεωτική στα νοσοκομεία και γενικά στις δομές υγείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Τι ισχύει για self test στα σχολεία – Καταργείται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Από 1η Μαΐου 2022 καταργούνται τα τακτικά self-test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς την διενέργεια self – test. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα. Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1η Μαΐου ως 31/8 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από 15/4 αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση προς τούτο. Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας. Το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους. Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις