Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σφαγή στη Μπούκα: Οι άλλες μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας
ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγή στη Μπούκα: Οι άλλες μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας

Σφαγή στη Μπούκα: Μαύρες σελίδες της ιστορίας

Τα όσα συνέβησαν στην Μπούτσα της Ουκρανίας φέρνουν στην μνήμη τις χειρότερες στιγμές από όσα συνέβησαν στους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90, τον προηγούμενο αιώνα. Πολλοί άρχισαν τις συγκρίσεις με τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα και την μαζική εξολόθρευση περίπου 8.000 αμάχων από τον σερβοβοσνιακό στρατό. Μετά από δυο χρόνια πολιορκίας, οι δυνάμεις του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς εισήλθαν στον βοσνιακό αυτό θύλακα, ο οποίος προστατευόταν από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Ωστόσο οι τελευταίοι απέτυχαν να υπερασπιστούν τον άμαχο πληθυσμό – μάλιστα υπήρξαν αναφορές ότι κάποιοι «θεματοφύλακες της ειρήνης» συνεργάστηκαν για τον διαχωρισμό των ανδρών από τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο πρώτοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό τον… θάνατο. Χρόνια αργότερα, ο στρατηγός Μλάντιτς και ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, θα δικάζονταν στην Χάγη και θα καταδικάζονταν σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία. Ωστόσο το πρώτο σοβαρό περιστατικό μαζικής σφαγής σε εκείνους τους βαλκανικούς πολέμους είχε συμβεί τέσσερα χρόνια πριν, στην κροατική πόλη Βούκοβαρ.

Μετά την κατάκτηση της πόλης, τα σερβικά στρατεύματα έβγαλαν περίπου διακόσιους Κροάτες που είχαν καταφύγει στο τοπικό νοσοκομείο. Τους μετέφεραν σε μια φάρμα και τους βασάνισαν για ώρες πριν τους σκοτώσουν. Τουλάχιστον 300 ακόμη άνθρωποι εξαφανίστηκαν. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο πρώην συνταγματάρχης Μίλε Μιρκσιτς, γνωστός ως «ο χασάπης του Βούκοβαρ», καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών για εγκλήματα πολέμου.

Μεγάλες απώλειες άμαχου πληθυσμού υπήρξαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τΙς αρχές εκείνης του 2000 και κατά τον επονομαζόμενο δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Τσετσένων αυτονομιστών που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, ιδίως στο Γρόσνι.

Το 2008 δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την αποτυχημένη επίθεση του Γεωργιανού Στρατού για να ανακτήσει τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε, αυτή δεν θα ήταν η τελευταία φορα που μια τέτοια μαύρη σελίδα γραφόταν στην ιστορία της Ευρώπης.

Από Ioannis Giagkinis, Euronews

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις