Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επισιτιστική κρίση – Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο της σύσκεψης η επάρκεια προϊόντων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισιτιστική κρίση – Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο της σύσκεψης η επάρκεια προϊόντων

Επισιτιστική κρίση - Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτή συμμετέχει πλειάδα υπουργών του οικονομικού κύκλου, όπως οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Γεωργιάδη, Γεωργαντάς, Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, αλλά και να γίνουν πυροσβεστικές παρεμβάσεις για το εκρηκτικό κόστος των πρώτων υλών που «βάζουν φωτιά» στις τιμές στο ράφι.

Προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν η στροφή σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, πρώτων υλών αλλά και τελικών προϊόντων, καθώς και οι δραστικές αλλαγές που απαιτούνται στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν μονομερώς προσανατολισμένο στις υπηρεσίες. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι αλλαγές ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου, που επιβάλλονται από την όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία και οι βαρύτατες συνέπειές του στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι θα τραβήξουν σε μάκρος.

Κανένα ζήτημα εφοδιασμού

Σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή συνδρομή, που αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να αντέξει η ελληνική οικονομία τις τεράστιες επιπτώσεις από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί σε όλο τον κόσμο κάθε είδους εναλλακτικές πηγές προμηθειών, με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα ελλείψεων ή ανεπαρκούς κάλυψης της ζήτησης για βασικά αγαθά που με τη σειρά τους οδηγούν σε εκτίναξη των τιμών και σε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ανατρέποντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα επιχειρηματικά πλάνα και προκαλώντας απόγνωση στα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Αρχής γενομένης από την επάρκεια εφοδιασμού, αρμόδια πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι η χώρα μας δεν έχει ζήτημα, καθώς έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις. Για παράδειγμα, για τα μαλακά σιτηρά, μεγάλο μέρος των οποίων εισαγόταν από την Ουκρανία, έχει ενεργοποιηθεί η αγορά του Καναδά μέσω Ιταλίας, ενώ δρομολογούνται και παραδόσεις από Ρουμανία και Βουλγαρία. Για το ηλιέλαιο, για το οποίο τέθηκε πλαφόν και στο ράφι των σούπερ μάρκετ, προκειμένου οι άνθρωποι της εστίασης να μην «στοκάρουν» προϊόν, εξετάζεται η εναλλακτική άλλων σπορελαίων, όπως το πυρηνέλαιο, ενώ αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συνολικά ζήτημα τροφοδοσίας της αγοράς, καθώς έχουν δοθεί κίνητρα στους Έλληνες παραγωγούς να παράξουν προϊόν και να μην το διοχετεύσουν για να γίνει βιοκαύσιμο. Έτσι, όποια απώλεια υπάρξει από την Ουκρανία, θα μπορέσει να ισοσκελιστεί από την εγχώρια παραγωγή.

Ζωοτροφές και λιπάσματα

Ευρύτερα, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει βούληση συνολικού ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενούς τομέα, με την κατάσταση στην Ουκρανία να αποτελεί ίσως και ευκαιρία προς αυτό. Εξ ου και η κυβέρνηση είχε προ μηνών ζητήσει να ενταχθεί στις επιδοτούμενες από την Ευρώπη καλλιέργειες το μαλακό σιτάρι για την περίοδο 2023-2027, κάτι που θα διευρυνθεί και για την καλλιέργεια αραβοσίτου. Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο σκέλος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, των οποίων το κόστος έχει πάρει την ανηφόρα. Πέραν του όποιου θέματος επάρκειας που θα καλυφθεί εκ νέου από εναλλακτικές αγορές, ενδεχομένως της Ασίας, στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους στήριξης των παραγωγών.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να «τρέξει» το ζήτημα της επιστροφής του 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκειμένου ο κλάδος να πάρει μια ανάσα, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο» που αφορά τα νησιά και στοχεύει στην απορρόφηση μέρους του κόστους από τα μεταφορικά έξοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, αναζητείται και παράθυρο για έξτρα ενίσχυση των παραγωγών. Όσο για τα λιπάσματα, τα οποία έχουν «πάρει φωτιά», και γι’ αυτά η κυβέρνηση ψάχνει πόρους, προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς. Υπάρχει ένα αποθεματικό από ευρωπαϊκούς πόρους, το οποίο θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με εθνικούς πόρους, αν και αυτό είναι προς εξέταση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις