Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πόλεμος Ουκρανία: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Πόλεμος Ουκρανία: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για αλλαγή του ρωσικού καθεστώτος.

  • Οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος για τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους την Κυριακή, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία». Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου ο Μπάιντεν σε μια ιστορική ομιλία στην Πολωνία καταδίκασε τον Πούτιν ως «χασάπη», που δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στην εξουσία. Ο Μπάιντεν φάνηκε να προτρέπει τους γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο να τον εκδιώξουν από το Κρεμλίνο.
  • Η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο για να δημιουργήσει μια περιοχή που ελέγχεται από τη Μόσχα, αφού δεν κατάφερε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
  • Η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να διεξαγάγει σύντομα δημοψήφισμα για την ένωση με τη Ρωσία, ανέφερε την Κυριακή το ειδησεογραφικό πρακτορείο της περιοχής των ανταρτών, επικαλούμενο τον τοπικό ηγέτη Leonid Pasechnik.
  • Η Ρωσία έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ με πυραύλους Κρουζ υψηλής ακρίβειας, ανακοίνωσε την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Ρωσία χτύπησε μια αποθήκη καυσίμων που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο Λβιβ με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χρησιμοποίησε πυραύλους Κρουζ για να χτυπήσει εργοστάσιο στην πόλη που χρησιμοποιείται για την επισκευή αντιαεροπορικών συστημάτων, σταθμών ραντάρ και σκοπευτικών για τανκς, ανέφερε το υπουργείο.

 

  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να προμηθεύσουν περισσότερα αεροπλάνα, άρματα μάχης, συστήμα αντιπυραυλικής άμυνας και οπλισμό κατά των πλοίων, υποστηρίζοντας ότι διακυβεύεται η ίδια η ασφάλεια της Ευρώπης. «Αυτά που καλύπτονται με σκόνη στις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις… όλα αυτά είναι για την ελευθερία όχι μόνο στην Ουκρανία – είναι για την ελευθερία στην Ευρώπη», είπε στην ομιλία του.
  • Δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από τις ζώνες συγκρούσεων συμφωνήθηκαν για την Κυριακή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk, μεταξύ άλλων από τη Μαριούπολη.
  • Η Ρωσία άρχισε να καταστρέφει τις ουκρανικές αποθήκες καυσίμων και τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διασπείρει τα αποθέματα και των δύο στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο σύμφωνα με το Reuters.
  • Το Κρεμλίνο έθεσε ξανά το φάσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο με την Ουκρανία. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που είναι αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, είπε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει έναν εχθρό που χρησιμοποιούσε μόνο συμβατικά όπλα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να επιχειρήσουν την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν απευθείας τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Τα ουκρανικά στρατεύματα αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο εναντίον τους κοντά στην ανατολική πόλη Avdiivka. Αν και αυτές οι αναφορές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ο Ζελένσκι είπε στους ηγέτες του ΝΑΤΟ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει βόμβες φωσφόρου που είχαν σκοτώσει ενήλικες και παιδιά.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Slavutych, μια βόρεια πόλη κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, το Σάββατο και αιχμαλώτισαν τον δήμαρχο Γιούρι Φόμιτσεφ. Ωστόσο, αφού δεν κατάφεραν να διαλύσουν τους πολυάριθμους διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία το Σάββατο – παρά το γεγονός ότι ανέπτυξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυροβόλησαν στον αέρα – τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν τον δήμαρχο και συμφώνησαν να φύγουν.

Πηγή: theguardian.com

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις