Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

15

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων Ελλάδα: Πότε θα καταργηθούν τα πιστοποιητικά, τι θα γίνει με τις μάσκες
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων Ελλάδα: Πότε θα καταργηθούν τα πιστοποιητικά, τι θα γίνει με τις μάσκες

Άρση μέτρων Ελλάδα: Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού έχει ήδη ξεκινήσει και πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις των ημερομηνιών για την παύση και άλλων απαγορεύσεων. Μετά την απόφαση για αναστολή των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αναμένεται και η απόφαση για την κατάργηση των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού. Από την πλευρά τους τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν έτοιμο το σχέδιο αρχικά για σταδιακή και στη συνέχεια για πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Οι ημερομηνίες κλειδιά για την άρση του μέτρου των πιστοποιητικών

Οπως όλα δείχνουν καθοριστικός μήνας είναι ο Απρίλιος καθώς από τότε θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων και ειδικά αυτόν που είχαν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, αλλά και της μάσκας. Ηδη σε πλήρη εξέλιξη είναι η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, με δεδομένο μάλιστα ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο ακόμα οι απόψεις των ειδικών δεν συγκλίνουν καθώς υπάρχουν οι θέσεις ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα.

Η δεύτερη άποψη που ακούγεται στην Επιτροπή των Ειδικών είναι για τις 2 Μαΐου, ώστε να μην περιοριστεί κάπως η κατάσταση μέσα στο Πάσχα. Τέλος υπάρχουν και ακόμα πιο αυστηρές απόψεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν θα υιοθετηθούν για άρση του μέτρου των πιστοποιητικών τον Ιούνιο.
Υπενθυμίζεται πως βάσει των μέτρων που ισχύουν έως και σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.

Τι θα γίνει με τη μάσκα

Στην εξίσωση της άρσης των μέτρων μπαίνει και η χρήση της μάσκας, καθώς ακούγεται και η άποψη πως η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας. Πάντως ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι ότι από αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δε θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση. Υποχρεωτική αναμένεται να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.
Από την άλλη πλευρά σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους. Το ίδιο αναμένεται να ισχύει και για τα self test στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Εκεί, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις