Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυβερνητικές παρεμβάσεις: Το πολιτικό πλαίσιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές παρεμβάσεις: Το πολιτικό πλαίσιο

Κυβερνητικές παρεμβάσεις: Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας.

Η χώρα μας μετά από τη 10ετή οικονομική κρίση ακόμα δεν έχει πλήρως συνέλθει. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και για αυτό θα υπάρχει πάντα ο φόβος για τους κερδοσκόπους που περιμένουν να εκμεταλλευτούν την όποια αδυναμία μας. Έχουμε κάνει πολλές θυσίες για να ξανακυλήσουμε πίσω. Οι νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις ανταποκρίνονται σε δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνοντας ειδικότερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει.

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποδείξει έμπρακτα, για ακόμη μία φορά, ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ότι παρεμβαίνει, έγκαιρα και στοχευμένα, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, ενώ κρατάει και «εφόδια» για αργότερα, αφού σήμερα δεν γνωρίζουμε ,ούτε την έκταση του προβλήματος, ούτε τις ακριβείς επιπτώσεις του στην οικονομία. Τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή, θα ανακουφίσουν κυρίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, προσφέροντας σημαντικές «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δεν καλύπτουν το σύνολο του αυξημένου κόστους της καθημερινότητάς τους.

 Οι ρυθμίσεις αφορούν στο σύνολο τα μέτωπα της ακρίβειας για αυτό έχουμε:

  • Τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα.
  • Επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
  • Μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα. . Αντί για παράδειγμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων, η Κυβέρνηση επιλέγει με τα ίδια χρήματα να συμβάλλει στη μείωση του κόστους καυσίμων για όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000.
  • Ειδική μέριμνα για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ
  • Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαίου

Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις προκλήσεις, ούτε να καλύψει όλο το κόστος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις