Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκτέλεση αμάχου – Ουκρανία: Ρώσοι εκτελούν εν ψυχρώ άντρα με σηκωμένα ψηλά τα χέρια
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτέλεση αμάχου – Ουκρανία: Ρώσοι εκτελούν εν ψυχρώ άντρα με σηκωμένα ψηλά τα χέρια

Εκτέλεση αμάχου - Ουκρανία: H μαρτυρία του χειριστή του drone

Σοκ προκαλούν βίντεο από drone στην Ουκρανία, που καταγράφουν την εκτέλεση αμάχου, που είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια, από Ρώσους στρατιώτες. Τα δύο βίντεο – το ένα διάρκειας δύο λεπτών και το άλλο τεσσάρων – προβλήθηκαν από την εκπομπή Frontal του δεύτερου γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν από ανώνυμη πηγή στην Ουκρανία. Το απόγευμα της 7ης Μαρτίου ένα drone κατέγραφε τον αυτοκινητόδρομο E40 λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Βόρεια του αυτοκινητόδρομοι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και είχαν προχωρήσει. Ένα τανκ με τα αναγνωριστικά των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στάθμευσε λίγα μέτρα από πρατήριο βενζίνης και μπροστά του ένα μπλε ΙΧ κατεστραμμένο από ριπές, ενώ λίγο πιο πέρα ανάμεσα σε δέντρα διακρίνονται στρατιώτες με όπλα.

Δύο λεπτά μετά τις 16:00 η κάμερα του drone καταγράφει ΙΧ που κατευθύνονται προς το κέντρο του Κιέβου, αλλά βλέποντας τα ρωσικά τανκς κάνουν αναστροφή. Ωστόσο ένα ασημί ΙΧ σταματά, ένα άτομο κατεβαίνει με τα χέρια ψηλά και εκτελείται εν ψυχρώ ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητο. Οι Ρώσοι στρατιώτες τρέχουν από τις θέσεις τους στον τόπο του εγκλήματος, και είναι προφανές ότι είναι Ρώσοι – σχολιάζει το ZDF – αφού φορούν λευκά περιβραχιόνια για να προστατεύονται από φίλια πυρά και να διακρίνονται από τους εχθρούς στην Ουκρανία.

H μαρτυρία του χειριστή του drone

Το γερμανικό κρατικό δίκτυο σημειώνει ότι η εκτέλεση αμάχων -πόσω μάλλον ατόμων που έχουν προφανώς παραδοθεί – συνιστά έγκλημα πολέμου. Εξηγεί δε ότι για να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο -αφού παράλληλα με τις μάχες στα μέτωπα διεξάγεται και πόλεμος προπαγάνδας – μίλησε με τον χειριστή του drone, που εντόπισε σε υπόγειο στο Κίεβο. Έμπορος ηλεκτρικών ειδών ο «Ζανόζα» όπως αυτοαποκαλείται, κατετάγη εθελοντής και στις 7 Μαρτίου είχε αναλάβει να καταγράφει με το drone του τις ρωσικές θέσεις στον αυτοκινητόδρομο Ε40. «Παρακολουθούσε τις θέσεις των ρωσικών αρμάτων μάχης στο δρόμο για κάποιο διάστημα. Το πρατήριο βενζίνης ήταν κλειστό εδώ και μέρες. Τότε πλησίασαν ιδιωτικά ΙΧ. Ένα επιβράδυνε και σταμάτησε. Ο οδηγός βγήκε έξω, σήκωσε τα χέρια του και τον πυροβόλησαν Ρώσοι στρατιώτες. Αργότερα απομάκρυναν το αυτοκίνητο και το έκαψαν», λέει στο ZDF.

Το γερμανικό δίκτυο λέει ότι έλεγξε τη γνησιότητα του βίντεο επί τόπου, καθώς τα πλάνα περιέχουν χρονική σήμανση ενώ συνέκρινε και την τοποθεσία της εκτέλεσης του αμάχου: Sadova Vu7lytsya 2, Mriia, Kyivs’ka oblast, 08112 με χάρτες της Google, όπου διακρίνονται το πρατήριο καυσίμων, το διπλανό δάσος κι ένα σπίτι στην άκρη του δρόμου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν εκείνη τη μέρα το προάστιο Ιρπίν του Κιέβου εκεί κοντά.

Οι εικόνες της 7ης Μαρτίου δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να σέρνουν τη σορό του άνδρα μακριά από το ΙΧ του και να τη ρίχνουν σε χαντάκι. Μια γυναίκα κι ένα παιδί ταξίδευαν μαζί του, και αργότερα οδηγήθηκαν από στρατιώτες στο παρακείμενο δάσος. Το βίντεο δεν δείχνει τι απέγιναν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις