Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να βελτιώσω τη μνήμη μου: Είναι φυσιολογικό να ξεχνάμε;
PLUS

Πώς να βελτιώσω τη μνήμη μου: Είναι φυσιολογικό να ξεχνάμε;

Πώς να βελτιώσω τη μνήμη μου: Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται με τους «ξεχασιάρηδες»

Πολλοί νέοι άνθρωποι που ξεχνούν ακόμη και απλά πράγματα – για παράδειγμα που έχουν αφήσει τα κλειδιά τους- ανησυχούν μήπως αυτή η κατάσταση είναι «σημάδι» ότι στο μέλλον θα εμφανίσουν άνοια. Στο πόσο φυσιολογικό είναι να ξεχνάμε απλά πράγματα απαντά ο νευρολόγος Νικόλαος Τιβέριος Οικονόμου. «Στους νέους ανθρώπους βλέπουμε πολύ συχνά να ξεχνούν απλά πράγματα, και φοβούνται ότι έχουν πρόβλημα με τη μνήμη τους. Ο λόγος είναι ότι στην εποχή μας έχουμε έναν καταιγισμό πληροφοριών που δεν προλαβαίνει να γίνει γνώση», εξήγησε ο κ. Οικονόμου. «Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη. Το νούμερο ένα είναι η ποσότητα του ύπνου, ο μέσος άνθρωπος κοιμάται λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε, αλλά και η ποιότητα του ύπνου», συνέχισε.

«Γίνεται ντόρος για τη μεσογειακή διατροφή, που φαίνεται ότι είναι η ανώτερη για να βοηθήσουμε τη μνήμη μας», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Τα συμπληρώματα για τη μνήμη έχουν αξία όταν μας λείπουν. Είναι και λίγο μόδα», είπε ακόμα.

Πρακτικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους «ξεχασιάρηδες»

Μάσκα ύπνου: Ο καλός σε ποσότητα και ποιότητα (δηλαδή χωρίς υπνικές διαταραχές ύπνος βοηθά πολύ. Ο κακός ύπνος επηρεάζει τη μνήμη μας βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σαλάτα + φρούτα: Μεσογειακή διατροφή, «καλά» – ακόρεστα λιπαρά, δίαιτα πλούσια σε σύμπλεγμα Β συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της μνήμης.

Νοητική άσκηση: Παιχνίδια μνήμης, όπως το Sudoku ή τα σταυρόλεξα, ή και απλά παιχνίδια που παίζαμε μικροί, όπως π.χ. το «πρόσωπο-ζώο-πράγμα», βοηθούν επίσης στη μνήμη. Επίσης, βοηθούν οι ασκήσεις multitask (κάνω παράλληλα 2 ασχολίες) ή multitask shift (το πέρασμα από τη μία ασχολία στην άλλη εναλλάξ).

Βαράκι γυμναστικής: Η άσκηση, και κυρίως η αερόβια, βοηθά πολύ στη μνήμη.

Κινητό τηλέφωνο: Να αποφεύγουμε την μεγάλη ηλεκτρονική «διευκόλυνση», πχ. να μην βάζουμε πλοηγό στο αυτοκίνητο ή να καλούμε το τηλέφωνο που θέλουμε να πάρουμε με τα ψηφία και όχι από τη λίστα των επαφών.

Ασκήσεις μνήμης στην καθημερινότητα: Στη μνήμη βοηθούν και οι καθημερινές ασκήσεις μνήμης, όπως πχ. το να κάνουμε μια λίστα για τα ψώνια σούπερ μάρκετ αλλά να την κρατάμε στην τσέπη μας και να τσεκάρουμε στο τέλος τι ξεχάσαμε.

Αντιστρές μπαλάκι: Η καλή διάθεση και αποφυγή άγχους και κατάθλιψης βοηθούν πολύ τη λειτουργία της μνήμης.

Τέλος, σημαντικό είναι και το να μην απομονωνόμαστε και να είμαστε κοινωνικοί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις