Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίεβο τώρα – πόλεμος: Βομβάρδισαν κι άλλη πολυκατοικία, υπάρχουν νεκροί
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο τώρα – πόλεμος: Βομβάρδισαν κι άλλη πολυκατοικία, υπάρχουν νεκροί

Κίεβο τώρα - πόλεμος: Εφιαλτικές στιγμές για την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς εντείνονται οι ρωσικές επιθέσεις

Βολές ρωσικού πυροβολικού έπληξαν κατοικημένη γειτονιά στο Κίεβο τα χαράματα προκαλώντας τεράστια πυρκαγιά σε 16όροφη πολυκατοικία. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 27 διασώθηκαν, ενώ κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούν να τους απομακρύνουν με σκάλες. «Ανασύρθηκαν οι σοροί δύο ανθρώπων, 27 διασώθηκαν», ανέφερε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό είχαν προηγηθεί βολές του ρωσικού πυροβολικού στο Σβιατοσίνσκι του δυτικού Κιέβου, τα χαράματα όταν ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Κίεβο: Ρωσικά πυρά έπληξαν άλλα δύο κτίρια

Λίγο πριν τις έξι τα χαράματα τοπική ώρα μια ιδιωτική κατοικία στο Οσοκόρκσι, ανατολικά του κέντρου του Κιέβου, επλήγη από ρωσικά πυρά. Το διώροφο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες, αλλά λίγο αργότερα έσβησε η πυρκαγιά ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα. Λίγο μετά το ρωσικό χτύπημα στο Οσοκόρκι, μια δεκαώροφη πολυκατοικία στο Ποντίλ, βόρεια του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας, βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στους πέντε πρώτους ορόφους του κτιρίου. Ένα άτομο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας.

Καταστροφές σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Το δίκτυο του μετρό του Κιέβου ανέφερε, στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι από τις πρωινές εκρήξεις κατεστράφη η πρόσοψη του σταθμού Lukyanivska station και γραφεία. Ο συγκεκριμένος σταθμός βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας και παραμένει κλειστός λόγω των καταστροφών που υπέστη.

Τραυματίστηκε Bρετανός δημοσιογράφος στο Κίεβο

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος, απεσταλμένος του Fox News στην Ουκρανία τραυματίστηκε και διακομίστηκε χθες Δευτέρα σε νοσοκομείο κοντά στο Κίεβο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων του. «Νωρίτερα σήμερα ο απεσταλμένος μας Μπέντζαμιν Χολ τραυματίστηκε ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες έξω από το Κίεβο», επεσήμανε το Fox News σε ανακοίνωσή του. «Προς το παρόν δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, αλλά ο Μπεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο και οι ομάδες μας επί του πεδίου προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον στοιχεία, την ώρα που η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση για όλους τους δημοσιογράφους που κινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να μεταφέρουν πληροφορίες από τη ζώνη του πολέμου», υπογράμμισε το Fox News. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε ανακοινώσει χθες στον λογαριασμό της στο Facebook ότι ένας Βρετανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε στα πόδια από έναν όλμο και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Δεν έχει κυκλωθεί ακόμη ολοκληρωτικά το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν στη διάρκεια της νύχτας τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα βορειοδυτικά περίχωρα Ιρπίν, Χοστομέλ και Μπούτσα, ανέφερε ο επικεφαλής της περιφέρειας του Κιέβου. Μολονότι ο ρωσικός στρατός σφίγγει τη θηλιά γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο δεν έχει ακόμη περικυκλωθεί καθώς παραμένουν ανοικτές οι διέξοδοι προς το Νότο. Μολονότι το αεροδρόμιο του Βασίλκιβ επλήγη σφοδρά στις 12 Μαρτίου από αεροπορικές επιδρομές που κατέστρεψαν κυρίως μια αποθήκη πετρελαίου, οι δρόμοι στο νότο είναι βατοί, επιτρέποντας στους κατοίκους της πρωτεύουσας να φύγουν και να ανεφοδιάζεται το Κίεβο, που παραμένει συνδεδεομένο με το Λβιβ στα δυτικά και τις πέντε χώρες των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας, δηλαδή την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Ως εκ τούτου οι αναφορές για περικύκλωση του Κιέβου παραμένουν πρόωρες, μεταδίδουν απεσταλμένοι δυτικών ΜΜΕ. Όχι μόνο οι δρόμοι προς τα νότια εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί, όχι μόνο οι σιδηροδρομικές γραμμές προς τα δυτικά εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να συνεχίσουν την περικύκλωση της πρωτεύουσας. Κι ενώ οι αεροπορικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να πλήττουν τα προάστια, το Κίεβο προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη ρωσική επίθεση με ενίσχυση των θέσεων μάχης και των σημείων ελέγχου.

Όπλα, πυρομαχικά και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί διανέμονται σε διάφορα σημεία σε όλη την πόλη

Όπλα, πυρομαχικά και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί διανέμονται σε διάφορα σημεία σε όλη την πόλη, ενώ η κύρια προσπάθεια επικεντρώνεται στις εισόδους του Κιέβου, τις προσεγγίσεις στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και τις μεγάλες λεωφόρους που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα ρωσικά άρματα μάχης να προχωρήσουν γρήγορα. Οδοφράγματα είναι διάσπαρτα στην πόλη μέχρι το Maidan Nezalezhnosti (την «Πλατεία της Ανεξαρτησίας», την καρδιά του Κιέβου και σύμβολο των ουκρανικών επαναστάσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις