Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ληστεία ηλικιωμένων: Στη φυλακή η «οικιακή βοηθός» που νάρκωνε και έκλεβε
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία ηλικιωμένων: Στη φυλακή η «οικιακή βοηθός» που νάρκωνε και έκλεβε

Ληστεία ηλικιωμένων: Η 63χρονη Γεωργιανή καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης.

Σε κάθειρξη οκτώ ετών και φυλάκιση έξι μηνών, καταδικάστηκε από το Εφετείο κακουργημάτων Λάρισας, 63χρονη Γεωργιανή, η οποία είχε συλληφθεί με κινηματογραφική επιχείρηση της Αστυνομίας στην Εθνική Οδό Λαμίας- Αθηνών, με την κατηγορία ότι νάρκωνε, με άγνωστη ουσία, μια ηλικιωμένη στον Αλμυρό του Βόλου από την οποία είχε προσληφθεί σαν οικιακή βοηθός και την ώρα που εκείνη έπεφτε σε λήθαργο τη λήστευε!

Πέτρος Καρσιώτης

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Η δράστις φέρεται ότι έριχνε ηρεμιστικά χάπια στο πρωινό γάλα της 80χρονης γυναίκας, με αποτέλεσμα εκείνη να χάνει τις αισθήσεις της. Την πρώτη φορά, στις 20 Αυγούστου 2021, η αλλοδαπή οικιακή βοηθός έκλεψε 150 ευρώ, αλλά η ηλικιωμένη δεν το αντελήφθη. Κατηγορήθηκε όμως ότι τη νάρκωσε και την επόμενη ημέρα και, όταν η ηλικιωμένη συνήλθε, αντελήφθη ότι η γυναίκα από τη Γεωργία είχε διαφύγει, με το αξίας 10.000 ευρώ ρολόι που είχε βγάλει, όσο εκείνη κοιμόταν, από το χέρι της. Έτσι, καταγγέλθηκε η κλοπή στην Αστυνομία.

Στα διόδια Αφιδνών

Η γυναίκα, μετά από κινητοποίηση της Αστυνομίας, εντοπίστηκε στα διόδια των Αφιδνών, ενώ κατευθυνόταν προς την Αθήνα, συνελήφθη και στην κατοχή της βρήκαν 16 χάπια lexotanil, χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, από την αρχή αρνήθηκε ότι νάρκωνε την 80χρονη γυναίκα και ότι είχε κλέψει και το ρολόι, το οποίο δεν βρέθηκε. Το ίδιο επανέλαβε στο δικαστήριο, το οποίο, όμως, απέρριψε και το αίτημα του συνηγόρου της να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Έτσι, την έκρινε ένοχη  για ληστεία, πλαστογραφία διαβατηρίου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, χωρίς να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή της. Αποτέλεσμα ήταν η 63χρονη αλλοδαπή να επιστρέψει στη φυλακή όπου ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενη με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου για να εκτίσει την ποινή της.

Οι κανόνες προσλήψεων

Για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις επιλογές των ηλικιωμένων ή των συγγενών τους για να μη βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις- η πλειοψηφία των γυναικών που εργάζονται σε σπίτια δεν απασχολεί- το Alphafreepress, είχε φιλοξενήσει εκτενές ρεπορτάζ. Εκεί, μεταξύ άλλων ανέφερε και τη σύλληψη γυναίκας από τη Βουλγαρία, η οποία εμφανιζόταν σαν «αποκλειστική νοσοκόμα» για να εξασφαλίζει είσοδο και παραμονή σε σπίτια. Ανέφερε το ρεπορτάζ:

«Πριν από πέντε χρόνια, στην Αθήνα, είχε συλληφθεί μια γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία συστηνόταν σαν «αποκλειστική νοσοκόμα» με σκοπό να εξασφαλίζει είσοδο και παραμονή σε σπίτια ανθρώπων που είχαν ανάγκη, να τους ναρκώνει με υπνωτικά χάπια και να αφαιρεί χρήματα και κοσμήματα. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης για ληστεία, ενώ σε βάρος της εκκρεμούσε και καταδικαστική απόφαση εξαετούς κάθειρξης επίσης για ληστεία.

Έξι θύματα

Διαπιστώθηκε η διάπραξη εκ μέρους της έξι ληστειών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η συλληφθείσα, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ηλικιωμένους ή με τα παιδιά αυτών στους οποίους εμφανιζόταν ως οικιακή βοηθός, με σκοπό την πρόσληψή της ως αποκλειστική εσώκλειστη. Για να εντοπίσει τα θύματά της αναζητούσε σε ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας ηλεκτρονικές αγγελίες από ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν κινητικές δυσκολίες και ως επί των πλείστων σοβαρά προβλήματα υγείας και κατά την επικοινωνία μαζί τους, συστηνόταν με διαφορετικά κάθε φορά στοιχεία.

Στη συνέχεια, αφού εντόπιζε τα θύματά της, μετέβαινε στις οικίες των ηλικιωμένων για να αναλάβει τα καθήκοντά της. Εκεί, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής της με τις οικιακές εργασίες, έβρισκε την κατάλληλη ευκαιρία και έριχνε υπνωτικές ουσίες στα υγρά που έπιναν οι παθόντες, με αποτέλεσμα να χάνουν τις αισθήσεις τους. Ακολούθως, αφαιρούσε χρήματα, κοσμήματα και τιμαλφή, τόσο από τους χώρους των οικιών όσο και από τα χέρια και τον λαιμό των παθόντων.

Κινδύνευε η ζωή των ασθενών

Αξίζει να σημειωθεί, τόνιζε η Αστυνομία, ότι η χορήγηση υπνωτικών ουσιών, έθετε τους ηλικιωμένους σε κίνδυνο ζωής, αφού επρόκειτο για ανθρώπους με βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν και ασθενείς οργανισμούς. Μάλιστα σε όλες τις περιπτώσεις οι παθόντες παρέμειναν αναίσθητοι για πολλές ώρες και ακολούθως νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία για αρκετό χρονικό διάστημα.

«Που σημαίνει», κατέληγε το ρεπορτάζ τουAlphafreepress, «ότι  χρειάζεται σωστή έρευνα για την πρόσληψη οικιακών βοηθών μέσω αναγνωρισμένων γραφείων-επιχειρήσεων γιατί αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γίνονται «ένα» με την οικογένεια αλλά και κάποιες χρησιμοποιούν την ιδιότητα μόνο για να κλέψουν και να εξαφανισθούν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις