Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Πλύσιμο ρούχων – κορονοϊός: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος απολύμανσης
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πλύσιμο ρούχων – κορονοϊός: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος απολύμανσης

Πλύσιμο ρούχων - κορονοϊός: Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο ποια ρούχα θα απολυμάνουμε πρώτα.

Τα τελευταία δύο χρόνια και για αρκετό καιρό ακόμα, θα βομβαρδιζόμαστε από ειδήσεις και συμβουλές για τη σωστή προστασία απέναντι στην πανδημία. Μένουμε σπίτι, πλένουμε τα χέρια μας, καθαρίζουμε τις επιφάνειες, δεν ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο, φοράμε μάσκα αν είμαστε άρρωστοι και δε κυκλοφορούμε αν δεν είναι πραγματική ανάγκη. Ωστόσο, τι συμβαίνει με τα ρούχα μας; Οι απόψεις διίστανται. Από τις μέχρι τώρα λεπτομέρειες, γνωρίζουμε ότι όντως ο ιός μένει για κάποιες ώρες στα ρούχα και σας παρουσιάζουμε τρόπους να βάλετε και τη σωστή φροντίδα τους μέσα στην καθημερινότητά σας.

Ο κορονοϊός μεταφέρεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Με τον βήχα, το φύσημα της μύτης ή το φτέρνισμα μπορούν να μεταφερθούν αμέτρητα σταγονίδια του ιού σε απόσταση μέχρι και 3 μέτρα. Αν δεν έχουμε μαντήλι, χρησιμοποιούμε το εσωτερικό του αγκώνα, για να περιορίσουμε την ακτίνα του. Πάντα καθαριζόμαστε μετά και καθαρίζουμε και τις επιφάνειες γύρω μας. Αν δεν τις καθαρίσουμε, ο ιός μπορεί να μείνει ενεργός για ώρες ή και μέρες ανάλογα την επιφάνεια, ακόμα και στα ρούχα!

Πόσο διαρκεί ο ιός στα ρούχα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ιός εξατμίζεται υπό συνθήκες ζέστης και υγρασίας, αλλά όχι πάντα. Η διάρκεια ζωής του ιού στα υφάσματα εξαρτάται από το πόσο πορώδη είναι αυτά. Σύμφωνα με τον γιατρό Ρόμπερτ Άμλερ, από το New York Medical College, οι ίνες των πόρων πιάνουν τα σωματίδια του ιού, τα ξεραίνουν και τα χωρίζουν. Οι λείες επιφάνειες, όπως είναι το δέρμα, το λουστρίνι και το βινίλ, μπορούν εύκολα να σκουπιστούν και να καθαριστούν. Έτσι, τεχνητά υφάσματα όπως η πολυεστέρα και το σπάντεξ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συγκρατήσουν τον ιό, απ’ ότι το βαμβάκι. Όμως, όλα μολύνονται και όλα πρέπει να πλένονται!

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο ιός διαρκεί (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες):

2 – 3 μέρες σε πλαστικές επιφάνειες
24 ώρες σε χαρτόνι
4 ώρες σε χαλκό και
3 ώρες σε αεροζόλ

Πώς πλένουμε τα ρούχα

Αν δεν έχουμε πλυντήριο στο σπίτι, τότε είναι ασφαλές να πάμε σε πλυντήρια κοινής χρήσης, αρκεί να διατηρούμε την «κοινωνική απόσταση» του ενός μέτρου και να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε (πάγκος, κουμπιά πλυντηρίου κοκ). Φυσικά, δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας. Απ’ όσο γνωρίζουμε, ο ιός σκοτώνεται σε υψηλούς βαθμούς.

Πλένουμε, λοιπόν, σε ζεστό νερό άνω των 60ᵒ C τα ρούχα μας, τα παιδικά ρούχα, αξεσουάρ, κάλτσες, κασκόλ και μαντήλια, όσο επιτρέπουν βέβαια και οι κατασκευαστές, χωρίς να χαλάσουν τα ρούχα. Σε υψηλότερη θερμοκρασία μπορούμε να πλένουμε τα εσώρουχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες, ειδικά αν είναι κοινής χρήσης, οπότε η διάδοση μικροβίων είναι ακόμα πιο εύκολη. Προτιμούμε να τα πλένουμε στο πλυντήριο και όχι στο χέρι, παρότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί το νερό να είναι ζεστό και όχι καυτό, ώστε να βράσουν τα ρούχα. Αυτό δε χρειάζεται.

 

Σε ποια ρούχα δίνουμε προτεραιότητα

Πλένουμε τακτικά και πλένουμε κατά προτεραιότητα, δίνοντας τη σειρά στα παλτό μας και σε ό,τι μπορεί να έχει αγγίξει κάποιος άλλος. Και ναι, μπορούμε να πλύνουμε τα ρούχα μας με τα ρούχα ενός ασθενούς, με την προϋπόθεση ότι αφενός δεν τα τινάζουμε, ώστε να διασκορπιστούν τα μικρόβια στον χώρο και αφετέρου τα πιάνουμε με γάντια, τα οποία πετάμε μετά και πλένουμε τα χέρια μας.

Μετά από λίγο καιρό, ίσως χρειαστεί να πλύνουμε και το πλυντήριο. Αυτό είναι εύκολο, καθώς θα χρειαστούμε ένα φλιτζάνι ξύδι, το οποίο ρίχνουμε στον κάδο και ενεργοποιούμε τη γρήγορη πλύση στους 60ᵒ C. Αυτή η διαδικασία σώζει από μικρόβια μούχλας και βακτήρια. Αφού γυρίσουμε σπίτι, βγάζουμε τα ρούχα και τα παπούτσια και τα αερίζουμε έξω για 30 λεπτά. Αυτό το κάνουμε μετά από κάθε έξοδο από το σπίτι.

Σιδερώνουμε και στεγνώνουμε τα ρούχα

Ίσως να μην προλαβαίνουμε πάντα να σιδερώνουμε τα ρούχα, αλλά πλέον είναι επιτακτική ανάγκη. Το σιδέρωμα πρέπει να γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για την απομάκρυνση κάθε μικροβίου. Τα ρούχα πρέπει να στεγνώνουν στον ήλιο και όχι μέσα στο σπίτι. Για το στέγνωμα των ρούχων προτιμάμε τον καθαρό αέρα ή καλύτερα το στεγνωτήριο που λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες και εξολοθρεύει τυχόν μικρόβια που έχουν παραμείνει στα ρούχα. Μετά το στέγνωμα, φυλάμε ξεχωριστά στα συρτάρια τα καθαρά ρούχα από αυτά που έχουμε φορέσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις