Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίεβο τώρα: Νέος συναγερμός για αεροπορική επίθεση – Δευτέρα οι συνομιλίες
ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο τώρα: Νέος συναγερμός για αεροπορική επίθεση – Δευτέρα οι συνομιλίες

Κίεβο τώρα: Το Kiev Independent ανέφερε λίγο πριν τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ότι σήμανε νέος συναγερμός για αεροπορική επίθεση

Στην πλέον κρίσιμη καμπή τους βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία, λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Τη στιγμή που όλοι αναμένουν τις συνομιλίες που θα γίνουν στο Πριπιάτ, ο Βιτάλι Κλίτσκο, δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, περιέγραψε την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ως «περικυκλωμένη» και είπε ότι η εκκένωση πολιτών δεν είναι δυνατή «επειδή έχουν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι».

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» είπε στο Associated Press σήμερα, καθώς συνεχιζόταν η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία, όπως είπε, επέτρεπε στις αρχές να κυνηγούν «δολιοφθορείς» στους δρόμους. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε ρεύμα, αυτή τη στιγμή έχουμε νερό και θέρμανση στα σπίτια μας. Αλλά η υποδομή έχει καταστραφεί για να παραδοθούν τρόφιμα και φάρμακα. Γι’ αυτό το μήνυμα για όλους είναι: «Υποστηρίξτε την Ουκρανία. Είμαστε δυνατοί» είπε. «Κάθε Ουκρανός είναι περήφανος που είναι ανεξάρτητος, περήφανος που είναι Ουκρανός και είμαστε περήφανοι που έχουμε τη δική μας χώρα».

Το Kiev Independent ανέφερε λίγο πριν τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ότι σήμανε νέος συναγερμός για αεροπορική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καλώντας τους πολίτες να οδηγηθούν επειγόντως στα καταφύγια.

Το μεγάλο μέτωπο του Χάρκοβο

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός διοικητής του Χάρκοβο Όλεχ Σινεγκούμποφ δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του Χάρκοβο. «Ο έλεγχος του Χαρκόβου είναι απόλυτα δικός μας! Οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι δυνάμεις άμυνας εργάζονται και η πόλη έχει καθαριστεί πλήρως από τον εχθρό, έγραψε στο Telegram ο Σινεγκούμποφ.

To Χάρκοβο αποτέλεσε θέατρο σφοδρής μάχης σήμερα όταν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη και ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τα χαράματα έναν αγωγό φυσικού αερίου. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει νωρίτερα «σφοδρή ανταλλαγή» πυρών πυροβολικού και «σφοδρές μάχες» στη διάρκεια της νύχτας.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν πυραυλική επίθεση από Λευκορωσία

Νωρίτερα, το BBC μετέφερε πληροφορία από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας το οποίο ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από εδάφη της Λευκορωσίας προς την βόρεια Ουκρανία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι πύραυλοι έπληξαν ένα αεροδρόμιο στο Ζιτόμιρ. Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων που πλέον περιλαμβάνουν και τη Λευκορωσία.

Αγωνία για τις συνομιλίες

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική πλευρά. Όπως μεταδίδει το CNN ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ευγκένι Γιένιν δήλωσε ότι, οι συνομιλίες ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Δευτέρας, 28 Φεβρουαρίου. Την είδηση για τις συνομιλίες επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της επίσημης ρωσικής αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών και βοηθός του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι λίγο μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Ρωσία στην Ουκρανία, που έληξε στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ανάρτησή του: «Το αποτέλεσμα της συνομιλίας με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Συμφωνήσαμε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, στην περιοχή του ποταμού Pripyat».

Ωστόσο, το Associated Press μεταδίδει πως το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, πως οι δύο πλευρές θα συναντηθούν σε απροσδιόριστη τοποθεσία στα σύνορα, χωρίς να δίνει ακριβή ώρα για τη συνάντηση.

Χαμηλές οι προσδοκίες Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες. «Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».

Ενώ μαίνεται για τέταρτο 24ωρο η αιματηρή σύρραξη ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, παρά την άτυπη ανακωχή λόγω των διαπραγματεύσεων αύριο Δευτέρα, μία “περίεργη” είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε πως πύραυλοι Ισκαντέρ εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία, προς την Ουκρανία. Ωστόσο, η πληροφορία ούτε διαψεύστηκε αλλά ούτε και επαληθεύθηκε ακόμα και από φιλουκρανικές πηγές.

Reuters: Πύραυλοι Ισκαντέρ εκτοξεύθηκαν από τη Λευκορωσία, παρά την άτυπη ανακωχή

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, καθώς τη Δευτέρα αρχίζουν διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ειδική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως οι “σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενόσω η χώρα συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις”.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ή προχωρούν τη διαδικασία έγκρισης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σημαντική ποσότητα οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις