Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οικονόμου: Η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα

Οικονόμου: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας. Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας. Στο διάστημα που πέρασε, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Σαουδική Αραβία.

Ομοψυχία και ενότητα

Οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η Πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας.
Σε εποχές ευρύτερης διεθνούς αστάθειας μόνο η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό εμπεδώνουν την ασφάλεια για όλους. Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις