Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ξέβαψε το άσπρο ρούχο στο πλυντήριο: Πώς μπορείς να το σώσεις
PLUS

Ξέβαψε το άσπρο ρούχο στο πλυντήριο: Πώς μπορείς να το σώσεις

Ξέβαψε το άσπρο ρούχο στο πλυντήριο: Για κανένα λόγο μην ρίξεις χλωρίνη!

Έχεις ρούχα που ξέβαψαν στο πλυντήριο και δεν ξέρεις τι να κάνεις. Σκέφτεσαι να δοκιμάσεις να τα ξαναπλύνεις μήπως φτιάξει η κατάσταση. Ή μήπως να τα πετάξεις να τελειώνεις με δαύτα! Σε όλες και όλους μας μπορεί να συμβεί να ξεβάψει κάποιο ρούχο κατά το πλύσιμο, κυρίως όταν το τελευταίο γίνεται στο πλυντήριο. Μπορεί να μη διαβάσαμε τις ταμπέλες στα ρούχα. Μπορεί να ξεχάστηκε μία χρωματιστή κάλτσα μέσα στο πλυντήριο με τα λευκά. Μπορεί να μη χρησιμοποιήσαμε χρωμοπαγίδα.

assorted color folded shirts on wooden panel
Μαγειρική σόδα και χαμηλότερη θερμοκρασία πλυσίματος

Μόλις αντιληφθείτε ότι κάποιο ρούχο άφησε το χρώμα του σε άλλα, τότε ξαναβάλτε τα όλα πίσω στο πλυντήριο. Βάλτε τα σε χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη φορά, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας το προηγούμενο πλυντήριο που δεν πήγε καλά. Προσθέστε 2 – 3 κουταλιές της σούπας σόδα μαγειρικής στη θήκη με το απορρυπαντικό. Αναμείξτε το απλά με το κανονικό απορρυπαντικό ρούχων και αφήστε το πλυντήριο να κάνει τη δουλειά του.

Αφαίρεση χρώματος με το απορρυπαντικό ρούχων

Δεν εγγυάται θαύματα, ούτε σίγουρα αποτελέσματα. Ωστόσο, εάν δεν έχεις λευκαντικό ρούχων, ή δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις ξίδι, σόδα και λεμόνι, υπάρχει κι αυτός ο τρόπος. Βάλε τα ρούχα που ξέβαψαν ξανά σε μία δεύτερη πλύση, προτού προλάβουν να στεγνώσουν από την προηγούμενη. Αν έχετε χρωμοπαγίδες, καλό θα ήταν να ρίξετε μία μέσα στον κάδο του πλυντηρίου, μήπως και σωθεί η κατάσταση!

woman in white long sleeve shirt and white skirt standing on wooden bridge
Λευκό ξίδι και χυμός από λεμόνι

Ένας άλλος τρόπος να επαναφέρετε τα ρούχα που ξέβαψαν στο πλυντήριο είναι ο εξής: Αρχικά, πριν στεγνώσουν τα ρούχα αυτά, βάλτε τα πάλι μέσα στον κάδο του πλυντηρίου. Προσθέστε ½ ποτήρι από λευκό ξίδι στη θήκη που βάζετε το απορρυπαντικό ρούχων. Ρυθμίστε κανονικά την πλύση και σίγουρα ΜΗΝ βάλετε υψηλότερη θερμοκρασία ή «βαρύτερο» πρόγραμμα. ΜΗ χρησιμοποιήσετε πρόγραμμα για στέγνωμα των ρούχων στο πλυντήριο. Μόλις η πλύση τελειώσει, ρίξτε τα νωπά ρούχα σας σε μία λεκάνη με νερό, όπου πρώτα έχετε αναμείξει ένα ποτήρι χυμό από λεμόνι (φυσικό χυμό λεμονιού). Αφήστε τα μέσα στη λεκάνη για 24 ώρες. Την επόμενη ημέρα, βάλτε τα ξανά στο πλυντήριο, σε κανονική πλύση, ή και σε κάποιο πιο «ελαφρύ» ή σύντομο πρόγραμμα.

Λευκαντικό ρούχων για τα λευκά ρούχα που ξέβαψαν

Αυτός είναι ο τέταρτος κατά σειρά από τους τρόπους για να σώσετε τα ρούχα που ξέβαψαν. Εφαρμόζεται μόνο σε λευκά ρούχα, καθώς κάθε άλλο χρώμα θα ξεβάψει. Αγοράστε ένα λευκαντικό ρούχων που να έχει ως βάση του το οξυγόνο και ΔΕΝ εμπεριέχει χλωρίνη. Γεμίστε μια λεκάνη με κρύο νερό και ρίξτε μέσα ένα καπάκι από το λευκαντικό που προμηθευτήκατε. Φορέστε γάντια μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων για να μη φθείρετε τα χέρια σας. Διαλύστε με τα χέρια το λευκαντικό μέσα στο νερό και βάλτε μέσα στη λεκάνη το λευκό ξεβαμμένο ρούχο σας. Αφήστε το να «ποτίσει» χωρίς να το πειράζετε για περίπου 20 λεπτά της ώρας. Κατόπιν, τρίψτε ελαφρώς και ξεπλύνετε καλά το ρούχο σας. Αν δείτε ότι είναι απαραίτητο, επαναλάβετε τη διαδικασία, στην ίδια λεκάνη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη ρίχνετε χλωρίνη πάνω σε λευκά ρούχα που ξέβαψαν. Γιατί, αντί να τα ασπρίσετε, μάλλον η χλωρίνη θα τα κιτρινίσει. Και δεν θα τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση.

woman in white crew neck t-shirt holding black smartphone
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις