Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βία κατά των γυναικών – Μαλαισία: Σάλος με δήλωση της… υπουργού Οικογένειας
ΚΟΣΜΟΣ

Βία κατά των γυναικών – Μαλαισία: Σάλος με δήλωση της… υπουργού Οικογένειας

Για την ακρίβεια είναι η Υπουργός Οικογένειας και Γυναικών.

Μια ανάρτηση στο Instagram ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης στη Μαλαισία και όχι μόνο. Η Αναπληρωτής Υπουργός Οικογένειας και Γυναικών, Siti Zailah, μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής πρότεινε στους Μαλαισιανούς άνδρες να μιλούν με τις συζύγους τους πριν προχωρήσουν στον ξυλοδαρμό τους. Φαίνεται πως η Siti Zailah δεν έχει κανένα πρόβλημα με την ενδοοικογενειακή βία, αρκεί αυτή να ξεσπά σε επίπεδα και όχι αμέσως πάνω στο θύμα. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Zailah συμβουλεύει τους άνδρες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις «απείθαρχες» συζύγους τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σύζυγος στην αρχή πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάλογο, με συζήτηση και νουθεσίες. Αν δεν πειθαρχήσει, τότε ο σύζυγος μπορεί στη συνέχεια να τη διώξει από τη συζυγική κλίνη για 3 μέρες για να την τιμωρήσει. Αν συνεχίσει να αντιδρά τότε μπορεί να προχωρήσει σε μερικά ήπια χτυπήματα (μαλακά χαστούκια και σπρωξιές) για να τη συνετίσει. Τώρα, το τι θα γίνει αν η γυναίκα δεν πειθαρχήσει και τότε, είναι άλλο ζήτημα. Αυτό, προφανώς, δεν αφορά την Υπουργό η οποία δίνει λύσεις μέχρι ένα σημείο – αυτό της «ήπιας βίας». Το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις της χώρας για τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες πλέον της προσάπτουν ότι νομιμοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, που έχει κηρυχθεί παράνομη με νόμο. Μάλιστα, ζητούν την παραίτησή της.

https://twitter.com/mvmeet/status/1494287974799851521

Ο Δεκάλογος της καλής συμπεριφοράς και το Κλάμπ των Υπάκουων Γυναικών

Παρά τις αντιδράσεις και την κατακραυγή η Υπουργός δεν κατέβασε το βίντεο, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει το «ιδανικό των υπάκουων συζύγων» μέσα από καμπάνιες και την πολιτική της στο σύνολο. Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στη Μαλαισία προκαλούνται έντονες αντιδράσεις λόγω μιας πολιτικής που στηρίζει την ενδοοικογενειακή βία και τις διακρίσεις, καθώς λίγα χρόνια πριν, το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας που ασχολείται με τα γυναικεία ζητήματα (υπουργείο Γυναικών, Οικογένειας και Κοινοτικής Ανάπτυξης) παρείχε τον «δεκάλογο της καλή συμπεριφοράς», με ειδικές οδηγίες προς τις γυναίκες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας προκειμένου να αποφύγουν την ενδοοικογενειακή βία. Η καμπάνια, τότε, παρότρυνε τις γυναίκες να ντύνονται όμορφα, να βάφονται όσο βρίσκονται στο σπίτι και να πάψουν να γκρινιάζουν προκειμένου να μην εξοργίσουν τους συζύγους τους και τους «αναγκάσουν» να τις χτυπήσουν για να τις «συνετίσουν».

Το 2011 ιδρύθηκε το «Κλαμπ των Υπάκουων Γυναικών» το οποίο πρέσβευε ότι το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο είναι η υπακοή στον σύζυγο και η σεξουαλική του ικανοποίηση και μάλιστα στο πλαίσιο που ορίζει το Κοράνι. Οι ιδρυτές του ισχυρίζονταν πως μπορούν να θεραπεύσουν κοινωνικές «ασθένειες» όπως η πορνεία, η ενδοοικογενειακή βία και το διαζύγιο αν οι γυναίκες είναι πειθήνιες. Τότε πολιτικοί της χώρας είχαν αντιδράσει, χαρακτηρίζοντας το κλαμπ ως «επιστροφή στον Μεσαίωνα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις