Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Euroferry Olympia – δημοσιογράφος ΕΡΤ: Περιπέτεια εν μέσω ρεπορτάζ
ΕΛΛΑΔΑ

Euroferry Olympia – δημοσιογράφος ΕΡΤ: Περιπέτεια εν μέσω ρεπορτάζ

Euroferry Olympia - δημοσιογράφος ΕΡΤ: Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου (19/2).

Σοβαρή μηχανική βλάβη παρουσίασε το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαινε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ιωαννίνων, Βασίλης Σιώμος, στην προσπάθειά του να καλύψει δημοσιογραφικά την πυρκαγιά στο πλοίο Euroferry Olympia. Μαζί του ήταν ο εικονολήπτης Θεόδωρος Παπάζογλου και ο καπετάνιος Σωτήρης Σωτηρόπουλος. Την ώρα που το ρεπορτάζ βρισκόταν σε εξέλιξη, μέσα στη θάλασσα και κοντά στο πλοίο Euroferry Olympia, φωτιές έβγαιναν από το μηχανοστάσιο του σκάφους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου (19/2), όταν ο Β. Σιώμος βρισκόταν με το σκάφος δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο. Κατέγραφε όλη την ημέρα τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς και εντοπισμού των αγνοούμενων από σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, όταν ξαφνικά ο καπετάνιος εντόπισε καπνούς να βγαίνουν από την μπουκαπόρτα της μηχανής.

Το σκάφος ήταν «αόρατο» στα παραπλέοντα σκάφη που εκτελούσαν πυρόσβεση και έρευνες

Την ίδια στιγμή, έσβησαν όλα τα φώτα του σκάφους, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι διπλός: Αφενός να υπάρχει φωτιά στο μηχανοστάσιο, αφετέρου να υπάρχει κίνδυνος ναυαγίου, αφού χωρίς φώτα, το σκάφος ήταν «αόρατο» στα παραπλέοντα σκάφη που εκτελούσαν πυρόσβεση και έρευνες για τους αγνοούμενους του Euroferry Olympia. Ο Β. Σιώμος περιγράφει τις στιγμές έντασης που ακολούθησαν: «Ψύχραιμος ο κάπτεν Σωτηρόπουλος, μας έδωσε αμέσως σωσίβια και ενημέρωσε το Λιμενικό. Δεν ξέραμε πόσο μεγάλη ήταν η βλάβη.

»Μας είπε να απασφαλίσουμε τους πυροσβεστήρες και να είμαστε έτοιμοι για κατάσβεση. Άνοιξε το καπάκι της μηχανής, με τον φόβο ότι το οξυγόνο που θα έμπαινε μέσα, θα προκαλούσε πυρκαγιά. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε». Ο έμπειρος καπετάνιος εντόπισε την βλάβη που είχε οδηγήσει σε υπερθέρμανση της μηχανής. Μια καμένη φλάντζα είχε οδηγήσει την θερμοκρασία πολύ πάνω από τα όρια λειτουργίας του θηριώδη κινητήρα. Η περιπέτεια όμως δεν είχε τελειώσει. Το σκάφος έμενε ακυβέρνητο, 14 μίλια από το λιμάνι της Κέρκυρας και η τύχη του, μαζί με αυτή και των τριών επιβαινόντων, ήταν αβέβαιη.

Ο κίνδυνος και η αφοσίωση στο καθήκον

Σε λίγα λεπτά τους προσέγγισε το σκάφος του Λιμενικού. Ενημερώθηκαν για την βλάβη και ρώτησαν αν μπορεί να κάνει πλεύση με ασφάλεια. Ο καπετάνιος, ρίχνοντας συνεχώς νερό στο σύστημα ψύξης, εναλλάξ με τους επιβαίνοντες, κατάφερε να βάλει μπροστά την μηχανή. Με πολύ μικρή ταχύτητα και έχοντας συνεχώς την προσοχή τους στραμμένη στα παραπλέοντα σκάφη, κατάφεραν τελικά να αποβιβαστούν σώοι μετά από πολλή ώρα, στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Πολλά περνούν από το μυαλό του ανθρώπου που βρίσκεται σε μια δύσκολη, έκτακτη κατάσταση, την ώρα που επιχειρεί να εκτελέσει το καθήκον του. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του δημοσιογράφου Βασίλη Σιώμου: «Το να πας για διάσωση και σε λίγα δευτερόλεπτα να βρεθείς στην θέση τον διασωθέντων και να αισθανθείς τον φόβο, τον τρόμο ότι μπορεί και να είναι οι τελευταίες στιγμές που ζεις, είναι κάτι που σε κυριεύει. Το μυαλό δύσκολα το ελέγχεις, κρατώντας τον πυροσβεστήρα μπροστά στην πόρτα από το μηχανοστάσιο. Οι εικόνες που βλέπεις είναι πολλές. Θα έχει φωτιά; Θα μπορέσουμε να την σβήσουμε; Θα πέσουμε στο νερό θα σωθούμε; Να πάρουμε τηλέφωνο την οικογένεια, να πούμε ότι είμαστε καλά. Όμως το αίσθημα της επιβίωσης διώχνει της αρνητικές σκέψεις και επικεντρώνεσαι στην διάσωσή σου. Η λογική σταματά, γίνεσαι τολμηρός, είσαι έτοιμος για όλα και παλεύεις να σωθείς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις